Bir albüm düşünün ki rock tarihi açısından yangında ilk kurtarılacaklar listesinde yer alsın. Dire Straits’in Mayıs 1985’te yayınladığı ‘Brothers in Arms’ için denebilecek pek çok şeyden biri de bu olsa gerek. Rock müziğin son 10 yıllık altın çağı 1980’leri kasıp kavuran gruplarından biri Dire Straits’ti. Pek çok rock grubu gibi onlar da Britanya adasında başladıkları yolculukta isimlerini dünyaya ezberletmişti. 12 Ağustos 1949’da İskoçya’nın en büyük kenti Glasgow’da dünyaya gelen Mark Knopfler’in karizmasıyla özdeşleşen grup tarihi bir albüme imza attığının belki farkında da değildi.
Bir milyon cd satan ilk albüm ‘Brothers in Arms’
17 Mayıs 1985’te yayınlanan ‘Brothers in Arms’, Dire Straits grubunun beşinci stüdyo albümüydü. Albüm grubun artık müzik piyasasında yerini sağlamlaştırdığı bir dönemde yayınlanmıştı. Öyle ki gençler gitar çalma konusunda Mark Knopfler’e özeniyor, tıpkı onun gibi bandana takıyordu. Bugün dünyanın en iyi 100 gitaristinden biri kabul edilen Knopfler’in grubunun bu yeni albümü yayınlandıktan sonra emin adımlarla zirveye tırmanmış ve orada aylarca kalmıştı.
Plakların müzik dünyasında ana ürün olduğu bu dönemde kasetler de piyasada alıcı buluyordu. O dönem adını yeni yeni duyurmaya başlayan cdlere ise insanlar biraz mesafeliydi. Ancak dinleme kolaylığıyla bu mesafe çok hızlı kapandı. Buna vesile olanlardan biri Dire Straits’in beşinci albümü ‘Brothers in Arms’tı. Albüm o sıralar yeni yeni yaygınlık kazanan cd formatında da basıldı. Her şeyin bu denli hızlı tüketilmediği o yıllarda grubun bu başyapıtı bir milyon cd satışı yapan ilk albüm oldu. Plak ve kaset satışı rakamlarını da dahil ettiğimizde ‘Brothers in Arms’ toplam 30 milyondan fazla satmıştı. Bu onu müzik tarihinin en çok satan albümlerinden biri yaptı. Geçen 39 yılda bu durum değişmedi. Hele artık albüm satışlarının dibe vurduğunu da düşünecek olursak bu rakamlara bir daha erişilemeyeceğini söylemek pek âlâ mümkün.
Tüm zamanların en iyi albümlerinden biri
Peki neydi bu albümün alamet-i farikası? Nasıl oldu da tüm zamanların en çok satan albümlerinden biri olmayı başarmıştı? Mark Knopfler’in solist ve gitarist olarak karizması, şarkılardaki sololar ve Dire Straits’in o hiç bitmeyen yeni şeyler deneyip albüme katma tutkusu sayesinde. İngiltere’den 10, ABD’den dokuz platin albüm ödülü alan ‘Brothers in Arms’ ödül törenlerinde de varlığını derinden hissetirmişti. 1986’da Klasik Olmayan En İyi Mühendislik Albümü dalında Grammy Ödülü ve 1987 Brit Ödülleri’nde En İyi İngiliz Albümü ödülünü kazandı; 20. Yıldönümü yeniden basımı 2006’da En İyi Surround Ses Albümü dalında bir Grammy daha kazandı. Sonrasında da Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 500 albümden biri seçildi.
Bu albümün kayıt süreci de epey zorluydu. ‘Brothers in Arms’ Kasım 1984’ten Şubat 1985’e kadar Karayipler’de bir İngiliz denizaşırı toprağı olan Montserrat adasındaki stüdyoda kaydedildi. Burası gidiş amacınız denizde vakit geçirmek değilse canınızın epey sıkılacağı bir yerdi. Dire Straits bunu bilerek seçmişti kayıtlar için Montserrat’ı. Montserrat’a varmadan Knopfler tüm şarkıları yazmış ve grupla birlikte prova yapmıştı. Stüdyo kadrosu Mark Knopfler (vokal, gitar), John Illsley (bas), Hal Lindes (gitar), Alan Clark (klavye), Terry Williams (davul) ve yeni üye Guy Fletcher’dan (klavye, geri vokal) oluşuyordu.
Satış rekorları kıran, ilklere imza atan albüm artık 39 yaşında. Beslediği teknolojik yenilik olan cd sonraki yıllarda giderek daha çok tercih edilir oldu. Yakaladığı bu popülerlik sayesinde ber tür walkman olan discmanler de yaygınlık kazandı. Bugün artık Dire Straits olmasa da Mark Knopfler grubun şarkılarını seslendirmeye devam ediyor. Efsane gitaristin konserlerinde en çok beklenen şarkılar hâlâ ‘Brothers in Arms’ albümünden olanlar. Toplam 42 metrekarelik bir stüdyoda kaydedilen albüme konuk olan isimlerden biri Sting’di. Knopfler ve Sting daha sonra daha pek çok ortak projede yer aldı, hatta bizzat organize etti. Bunda kuşkusuz 39 yıllık albüm ‘Brothers in Arms’ın payı büyüktü.