Spotify 2024 yılının ilk yarısında çıkış yapan ve Türkiye dışında global olarak en çok dinlenen Türk sanatçıların şarkılarını açıkladı. 'Renklensin' şarkısıyla Reynmen zirvede yer alırken onu Zeynep Bastık ve Lvbel C5 takip etti.

Türk müzisyenler dünya listelerinde yer bulmaya devam ediyor. Hip hop, pop ve arabesk pop şarkıların ağırlıklı olduğu listede Reynmen’den ‘Renklensin’ yılın ilk yarısında Türkiye dışında en çok dinlenen şarkı oldu. Onu Zeynep Bastık’tan ‘Lan’ ve Lvbel C5’in ‘Doğuştan Beri Haklıyım’ şarkıları takip etti.

Mert Demir de var Sefo da

Dünya genelinde 626 milyon kullanıcısı bulunan dijital müzik dinleme platformu Spotify’ın global listelerinde Türk hip hopçılar Lvbel C5 ve Blok3 birden fazla şarkıyla yer aldı. Reynmen, Zeynep Bastık, Ebru Yaşar, Sefo, Melis Kar, Mert Demir, Dedublüman ve Inji gibi müzisyenler de birer şarkıyla Spotify’ın listelerinde yer buldu. Türkçe şarkılar en çok Almanya, Fransa, Avusturya ve Hollanda’da dinlenirken İnji bir istisna oldu. Genç müzisyen yurtdışında en çok ABD’de dinlendi.

Arabesk pop dalgası yurtdışını da sardı

Spotify’ın açıkladığı liste geleneksel arabesk müzik unsurlarını modern seslerle harmanlayan arabesk pop dalgası yurtdışını da sarmışa benziyor. Türkiye’de son üç yıldır en çok dinlenen türlerden biri haline gelen arabesk pop etkisini Avrupa’da da göstermeye başladı.

2024’ün ilk yarısında ‘Renklensin’ şarkısıyla Türkiye’de milyonlarca kez dinlenen Reynmen başarısını yurtdışında da sürdürdü. Müzisyen yurtdışında en çok dinlenen Türkçe şarkıya da imza attı. ‘Renklensin’i, Zeynep Bastık’tan ‘Lan’ şarkısı takip etti. Listeye giren diğer şarkılar ise Sefo’dan ‘Kapalı Kapılar’, Semicenk’ten ‘Şalteri Kapattım’, Mert Demir’den ‘Acı Veriyor’ Dedublüman’dan ‘Sen Bilmezsin’, Kurtuluş Kuş ve Siyam’dan ‘Kalbim Ağlama’, Burak Bulut ‘Medcezir’ oldu.

Türkçe hip hop yurtdışında da revaçta

Lvbel C5 ve Blok3 gibi genç ve dinamik hip hop sanatçıları yılın ilk yarısında yayınladıkları yeni şarkılarıyla Türkiye’de önemli bir dinleme rakamı yakalamıştı. Spotify’ın Türkiye dışındaki dinlemeleri baz alarak hazırladığı liste bu iki ismin uluslararası arenada da başarısını ortaya koyuyor. Lvbel C5, ‘Doğuştan Beri Haklıyım’, ‘Sezen Aksu’, ‘nE !?’ gibi şarkılarının yanı sıra Ashafar ile yayınladıkları ‘Pistola’ ile yurtdışında büyük ilgi gördü.

Benzeri bir şekilde Blok3 de ‘Güzel ve İddialı’ ve ‘Laf’ gibi şarkılarının yanı sıra Stefflon Don ile Habibi için yaptığı uluslararası işbirliğiyle listeye damgasını vuran iki isim oldu. Öte yandan yılın ilk yarısında Türk hip hop sanatçılarının katalog parçalarıyla yaptığı meshup yani harmanlamayla da dikkat çekiyor. Lvbel C5 ve Melis Kar’ın’Dacia x Yatıya’ bu yenilikçi yaklaşımın başarılı bir örneği olarak listede öne çıkıyor.

Türk popunun altın yılı: 1994