17. Dünya Mimarlık Festivali bu yıl 6-8 Kasım tarihlerinde Singapur'da gerçekleşecek. Türkiye'nin farklı bölgelerinden 16 proje 33 daldaki finallere kaldı. En çok adaylıksa kültür sanat yapılarında.

İstanbul Modern, Artİstanbul Feshane, Antalya Nekropol Müzesi ve 13 proje daha. Bu yıl  6-8 Kasım tarihlerinde Singapur’da gerçekleşecek Dünya Mimarlık Festivali’nde 33 farklı dalda Türkiye’den 16 proje ödül için yarışacak. Ödüle aday projeler İstanbul, Çanakkale, İzmir, Muğla ve Antalya gibi farklı illerden.

Geçen yıl mayıs ayında açılan İstanbul Modern, Renzo Piano imzası taşıyor.

Renzo Piano’nun İstanbul’a imzası

Bu yılın finalistleri arasında Zaha Hadid Architects, WOHA, Renzo Piano Building Workshop, MVRDV, Tadao Ando Architect & Associates, Kohn Pederson Fox ve Nikken Sekkei gibi dünyanın önde gelen mimarları yer alırken, Türkiye’den de Erkal Mimarlık, Emre Arolat Mimarlık, Arzu Özsavaşçı Mimarlık ve Bilgin Mimarlık farklı projeleri bulunuyor.

Artİstanbul Festhane geçen yıl kapılarını ziyaretçilere açmıştı.

KG Mimarlık tarafından tasarlanan Artİstanbul Feshane ve İzmir’deki Ofisvesaire, Yaratıcı Yeniden Kullanım kategorisinde 13 adayla birincilik için yarışacak. Hatırlanacağı üzere geçen yıl kapılarını bir çağdaş sanat müzesi olarak açan Artİstanbu Feshane, Londra’nın Tate Müzesi’nden eserlere ev sahipliği yapıyor.

İzmir’deki Ofisvesaire projesi de adaylar arasında.

En çok adaylık kültür yapılarında

Singapur’da gerçekleşecek Dünya Mimarlık Festivali’nde Türkiye’den en çok Kültür Yapıları kategorisinde adaylar yer aldı. Emre Arolat imzası taşıyan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Galataport’taki Resim ve Heykel Müzesi listede yer alan kültür yapılarından biri. Bir diğeriyse ona birkaç metre uzaklıktaki Renzo Piano imzalı İstanbul Modern binası.

Emre Arloat Mimarlık imzalı MSGSÜ Resim ve Heykel Müzesi

Çanakkale Boğazı kıyısındaki Seddülbahir Kalesi geçen ay uzun soluklu restorasyonun ardından kapılarını ziyaretçilere açmıştı. Arzu Özsavaşçı Mimarlık imzası taşıyan restorasyon da kültür yapıları kategorisinde yarışacak. Aynı kategoride yer alan bir diğer yapıysa Erkal Mimarlık imzası taşıyan Antalya Nekropol Müzesi.

Antalya Nekropol Müzesi

Bodrum’daki Scorpios Otel, ve İzmir’deki Rubrum Office Otel ve Lüks Yaşam Yapıları kategorisinde 15 aday arasında. Yine Bodrum’daki Emre Arolat imzalı Nef Gölköy, En İyi Ev projesi kategorisinde adaylar arasında.

Uluslararası Mimarlık Festivali’nde Emre Arolat imzalı bir diğer proje de Bodrum’daki Nef Gölköy.

Enerji Üretimi ve Lojistik kategorisindeyse Bilgin Mimarlık imzası taşıyan Kalyon Karapınar GES Santrali 15 adaydan biri. Mimarisiyle proje aşamasından itibaren dikkat çeken yapı, yarışmanın en güçlü adaylarından. Çeşme’deki Swissôtel Retro Yapı kategorisinde aday.

Kalyon Karapınar GES Santrali

Küçükçekmece Cemevi adaylar arasında

Öte yandan bir diğer Emre Arolat projesi olan İstanbul Küçükçekmece’deki Kamu Yapısı kategorisinde ödül için aday. Emre Arolat imzası taşıyan Mersin’deki Yumruktepe Arkeoparkı da adaylar arasında.Tabanlıoğlu Mimarlık imzası taşıyan Sabiha Gökçen Havalimanı projesi, Altyapı kategorisindeki adaylardan biri oldu. DS Landscape & Architecture imzalı Antalya’daki Bayou Villaları da Manzara kategorisinde yarışacak.

Antalya’daki konut projesi bayou Villaları da projede yer alıyor.

Ahmet Güneştekin ve İmamoğlu duyurdu: Kayıp Alfabe Artİstanbul Feshane’de