Dünyanın en uzun üçüncü surları olarak kabul edilen Diyarbakır Surları kapsamlı restorasyon sürecinde. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan surlardaki 70 burcun restorasyonu tamamlandı. 5 bin 799 metre uzunluğundaki ve bugüne kadar bilinen 101 burcundan 98’i hâlâ ayakta olan surlarda üç yıl önce restorasyon başlamıştı.
Diyarbakır Surları’nın restorasyonu seneye tamamlanıyor
‘Surlarda diriliş’ sloganıyla başlatılan çalışmalarda yapılan kazılarda da birçok tarihi eser ve yapı gün yüzüne çıkarılıp Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentin en önemli simgesi konumundaki surlarda üç yıllık süreçte etaplar halinde yapılan çalışmalar şu ana kadar 300 milyon liraya mal oldu. Sekiz etapla restorasyon sürecinin devam ettiğini aktaran Vali Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi gelecek yıl bu etapların tamamlanmasının planlandığını söyledi.
Abdullah Çiftçi 101 burçtan günümüze kadar 98 burcun ayakta kalabildiğine işaret ederek şöyle dedi: “98 burçtan 70’inin restorasyon süreci tamamlanmış oldu. Geriye 28 burç kaldı ve bunların restorasyonu da başlayacak. Bütün çalışmalar orijinaline uygun olarak ve koruma kurullarından izin alınarak yapılıyor. Sadece restorasyon değil burçların fonksiyonlandırılması için de bakanlıkla çalışma içindeyiz. Her burca farklı fonksiyon vererek Diyarbakır’ın hem turizmine hem de ticaretine yön vermeyi hedefliyoruz.”
Sur içi bölgesinde Diyarbakır’ın tarihi mimarisine uygun 347 yapıda da restorasyon çalışması sürdüğünü belirten Abdullah Çiftçi kaçak yapıların ortadan kaldırılması için de çalışma yürütüldüğünü aktardı. Benusen Mahallesi başta olmak üzere surları işgal eden tüm evlerin kamulaştırılarak yıkıldığını söyleyen Çiftçi bu sayede bölgenin yeşil alana kavuşturulduğunu anlattı. Çiftçi “Surlar böylece rahatlıkla gezilebilecek bir ortama kavuşturulmuş oldu. Restorasyon çalışmasının bitiminde surların aydınlatılmasıyla ilgili de bir çalışma yürütülüyor” dedi.