Rönesans ressamı Albrecht Dürer, kendi portresini çizmesini isteyen bir tüccarla sorun yaşar. Tüccar ödemeyi eksik yapar, geciktirir. Dürer de intikam almak ister. Bunu da en iyi bildiği şekilde yapar. Kendi portresini tüccar için yaptığı tabloya resmeder.

İntikamın soğuk yenen bir yemek olduğu söylenir. Bazen de ödeme yapmadan portrenizi çizdirdiğiniz bir ressamın, o tabloya kendisini çizmesi büyük bir intikam planı olabilir.

Olayın kahramanı Rönesans ressamı Albrecht Dürer. Nürnbergli ressam, zamanında Frankfurtlu bir tüccar olan Jacob Heller tarafından portresini çizmek üzere görevlendirilir. Ancak ödeme konusunda sorunlar çıkar, hak ettiği parayı almak için uzun süreli bir mücadelenin içinde bulur kendini. En sonunda da intikam almak için zekice bir yöntem bulur. En iyi yaptığı şeyi yaparak öcünü almaya karar verir: Kendi portresini tüccar için yaptığı tabloya resmeder.

Dürer’in kendi portresini resmettiği tablodan detay. Fotoğraf: Almanya, Frankfurt am Main Tarih Müzesi

Cambridge Üniversitesi modern Avrupa tarihi profesörü Ulinka Rublack, “Dürer kendini tablonun tam ortasına, manzaradaki yalnız ve ince bir figür olarak yerleştirdi. Tablonun tamamına bakıldığında hiç kimsenin beklemediği bir figür”  diyerek ressamın intikam planlarının detaylarını açıklıyor. Ancak bu durum bir ilk değil. Rublack ayrıca  Dürer’ın başka tablolarda da kendine ait imajlar eklediğini, kenarlardaki gizli takma adlarda yer aldığını ve neredeyse bir imza gibi kullandığını söylüyor.

Mektuplarda da öfke var

Rublack, tabloda Dürer’ın öz portresinin ön plana çıkması ve yazdığı mektuplarda fark edilen öfkeden yola çıkarak bu durumun bir intikam olduğu sonucuna varıldığını belirtiyor. Dürer’in Heller’a duyduğu öfke, 1508 ve 1509 yıllarına ait dokuz mektupta görülüyor. Ressam kaleme aldığı mektuplarda Bu mektuplarda, düşük ücret aldığı konusunda argümanlar sunmuş ve malzemelerin pahalı olduğunu, tablonun tamamlanması için yardımcılarına ödeme yapmak zorunda olduğunu söylemiş.

British Museum İran’a ait tarihi eseri iade etti