Karadeniz'in Efes'i olarak bilinen Prusias Ad Hypium'da devam eden kazı çalışmalarında antik tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos'a ait olduğu değerlendirilen portre büst gün yüzüne çıkarıldı.

Tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar uzanan ve Karadeniz’in Efes’i olarak da anılan Prusias ad Hypium’da kazı çalışmaları sürüyor. Düzce’deki antik kentte Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında, belediyenin destekleriyle arkeolojik çalışmalar 2019’da başlamıştı. Kazı çalışmaları sırasında tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos’a ait olduğu sanılan 1800 yıllık portre büste rastlandı. Büstün bulunduğunu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy duyurdu.

Büst imparator rahipliği yapmış Proklos’a ait

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: “Düzce ilimizde bulunan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yürüttüğümüz kazı çalışmalarında İmparator Hadrian Dönemi’nde imparator rahipliği yapmış olan M. Iulius Proklos’a ait olduğu düşünülen eşsiz bir büst gün yüzüne çıkarıldı. Arkeologlarımızın ve kazı ekibimizin titiz çalışmaları sayesinde bu değerli eseri kültür mirasımıza kazandırdık. Emek veren tüm ekibimize gönülden teşekkür ediyorum”

Tiyatronun batı girişlerinin önünde yapılan kazı çalışmalarında bulunan yaklaşık 56 santimetre yüksekliğindeki ve 50 santimetre genişliğindeki portre büst, kıvırcık ve bukleli saç biçimiyle dikkati çekiyor. Büst her bir tutamın diğerlerinden farklı olarak kendi içine kıvrılması nedeniyle Antoninler döneminin ayrıntılı stilini yansıtıyor. Ayrıca büst sakallı ve bıyıklı bir yüzü, omuz kısmında ise kıvrımlı bir kumaş parçası örtüsünü betimliyor. Büstün İmparator Hadrian döneminde imparator rahipliği yapmış, tiyatronun sahne binasını da yaptıran M. Iulius Proklos’a ait olabileceği düşünülüyor.

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor