Çanakkale Cephesi'nde sırtladığı top mermileriyle deniz savaşlarının seyrini değiştirdiği anlatılan Koca Seyit lakaplı Onbaşı Seyit Çabuk'un hikâyesi belgesel oluyor. Yapımda Seyit Onbaşı'yı Emre Erçil, Mustafa Kemal Atatürk'ü ise Engin Altan Düzyatan canlandırıyor.

Koca Seyit’in hikâyesi belgesel oluyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projeyle Çanakkale Cephesi’nde büyük kahramanlık örneği olarak 276 kiloluk top mermisini kaldırdığı ve bu sayede deniz savaşlarının seyrini değiştirdiği anlatılan Onbaşı Seyit Çabuk’un hayatı beyazperdeye taşınıyor. Çekimleri 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk ve Seyit Ali Çabuk’un görüştüğü Terzizade Konağı’nda yapılan belgeselde Engin Altan Düzyatan Mustafa Kemal Atatürk, Emre Erçil de Koca Seyit rolüyle karşımıza çıkıyor. Düzyatan böylesi özel bir yapımda Atatürk’ü canlandırdığı için gurur duyduğunu söyledi.

Engin Altan Düzyatan: Burası Kuvay-ı Milliye ruhunun başladığı yer

Engin Altan Düzyatan şöyle dedi: Her şeyden önce çok gurur verici. 100. yılda böyle bir belgesel yapılıyor ve burada Atatürk’ü canlandırmak bana düştü. Geldiğimden beri çok heyecanlıyım. İki günlük çekimimiz vardı burada ve Atatürk’ün Koca Seyit ile hem cephede, hem de sonrasındaki görüşmelerini konu alan bir belgeselin içinde rol alıyorum. Balıkesir’in buradaki öneminden bahsetmek lazım. Kuva-yı Milliye ruhunun doğduğu yer olması nedeniyle buranın ayrı bir önemi de var. Bunun içinde olmak benim için çok heyecan verici. Umuyoruz seyirciler de beğenecek ve  yaptığımız bu iş karşılığını alacaktır.

Mustafa Kemal Atatürk ve Koca Seyit’in görüştüğü Terzizade Konağı’nda  yaptığı açıklamada Engin Altan Düzyatan son olarak “İnsanın tüylerinin diken diken olmaması mümkün değil. Geldiğinizden itibaren bu hikayeyi dinliyorsunuz ve şimdi bu konak müze yapılıyor ve halka açılıyor. Bir şekilde herkesin ziyaretine açılması da çok önemli. Bunun için yapılan bir belgeselin içindeyiz. O anı hissetmek çok gurur verici. Burada olmak, o duyguları yaşamak, o ruhu bir şekilde hissedebilmek bizi o zamana götüren, bütün duygularımızı kabartan bir durum. Heyecanlıyız. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Koca Seyit kendisine bağlanan maaşı kabul etmiyor

Onbaşı Seyit Çabuk’u canlandıran Emre Erçil ise can verdiği karakterin yaşadığı olaylar, Koca Seyit’in tevazu ve iyi niyeti karşısında duygulu anlar yaşadığını söyledi. Koca Seyit’in çok önemli bir mertebeye ulaştığını düşündüğünü ifade den Erçil “Seyit Ali Çabuk o kadar gariban, o kadar iyi yürekli ki onu canlandırken insanın ağlayası geliyor. Maaş bağlanıyor, kabul etmiyor. Beş sene sonra Ata geliyor, tekrar teklifte bulunuyor, ‘Yok paşam. Ben bu mermiyi yine taşırım’ diyor. Savaş dönüşü eve geliyor, bir bakıyor ki beş yaşında bir kız var. O kadar tatlı bir adam ki. Diyor ki rahatsız etmeyin. Belki başka biriyle evlenmiştir. Ağacın kenarına çömeliveriyor sadece. Kızın kendi kızı olduğunu öğrendiği zaman da oturup ağlamaya başlıyor. Çok önemli ve çok yukarıda bir mertebe” dedi.

‘Atatürk’ bekletilerin üzerinde: Yarına kalacak bir film