ENKA Sanat’ın düzenlediği Lale Tara Sanat Bursu’nun jüri üyelerinden Fazıl Say'ın aklı gençlerde kaldı. Sanatçı bursu kazanamayan 28 gencin de çok yetenekli olduğunu söyleyerek onlar için de burs çağrısı yaptı: "Türkiye için önemli."

Piyanist Fazıl Say toplumsal bir konuda ses çıkarması, fikirlerini dile getirmesi ve en çok da genç meslektaşlarına destek vermesiyle bilinen bir isim. Sanatçı genç sanatçılara bu kez de ses oldu.

Say ENKA Sanat’ın düzenlediği Lale Tara Sanat Bursu’nun jüri üyelerindendi. Geçen haftaki final jürisinden sonra sosyal medya hesaplarından konuya ilişkin mesaj paylaşan Say yarışmada elenen yetenekli genç sanatçı adaylarına devletin ve özel kurumların destek olması çağrısı yaptı.

Say bursun her yıl üstün yetenekli iki kişiye yurtdışı eğitimi verdiğini söyledi.  Öte yandan piyano, keman, çello, flüt ve tüm enstrümanlarla başvurulan yetenek bursunda geriye kalan öğrencilerin de çok yetenekli olduğunu belirtip burs çağrısında bulundu. Sanatçı 28 kişinin ailelerinin maddi durumu nedeniyle yurtdışı eğitimi alamayacağını da hatırlattı.

Say hem yazılı hem de görsel olarak tüm sosyal medya hesaplarından seferber oldu. Paylaştığı mesaj ise şu şekilde:

Kültür bakanlığı ve Eğitim bakanlığına çağrımdır, lütfen okuyun. Müzikteki yeteneklerimize sahip çıkma konusu. Geçen hafta ENKA Sanatın her yıl düzenlediği Lale Tara Sanat bursu final jürisindeydim. Her yıl müzikte iki üstün yetenekli gencimizin yurtdışı eğitimi için veriliyor burs. Ciddi bir kurum. Değerli bir jüri kararı veriyor. Piyano, keman, çello, flüt ve tüm enstrümanlarda. 30 başvuru oldu. İlk eleme turundan sonra 10 kişi finale kaldı. Hem ilk elemede, hem de finalde seviye çok yüksekti. Bursu alan iki gencimize çok mutlu olduk, ama finalde kazanamayan sekiz kişiye de çok üzüldüğümü belirtmeliyim.

Ayrıca da ilk eleme turunda elenen 20 gencimiz çok çok az puan farklarıyla finale kalamamışlardır. Yani. Konu müzik. Evrensellik. Bu fevkalade yetenekli gençlerimize ailelerini de sorduk, hepsi memur öğretmen aileler, yani çocuklarını kendi imkanlarıyla yurtdışında okutma imkanları şu dönemde yok.
O zaman? Enka Sanat Lale Tara Bursu gibi bir imkan “bir umut ışığı” oluyor, ve en iyiler şansını deniyor. Elenenler de büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Bir jüri üyesi olarak dinlediklerimizde ancak kanaat olarak değerlendirme yapabiliriz. Spor gibi kronometre veya matematik gerçeği yok bu tarz bir sınavda. Konumuz, estetik ve müzikalite, ruh, yüksek seviye mükemmelliyetçilik. Varılan noktada şu bir gerçek. Arkada kalan 28 çok yetenekli ve değerli gencimizin de okutulması lazım, Türkiye için önemli. Müzikte dünya yarışında var olmak için. Bir gelecek için….”