Nazilerin el koyduğu bir tablo daha sahiplerine olmasa da onların vârislerine dönüyor. 1938'de Viyana'yı terk etmek zorunda kalan bir aileye ait Monet imzalı tablo FBI uzun araştırmalar sonucu buldu. Şimdi sırada iade var.

Naziler, Avusturya’yı ilhak ettikten sonra küçük ama değerli tabloya el koymuştu. Empresyonist resmin öncü isimlerinden Claude Monet imzalı ‘Bord de Mer’ adlı tablo Viyanalı varlıklı bir aileye aitti. Aile İkinci Dünya Savaşı başlamadan önce kaçmayı başarıp Londra’ya yerleşebilen şanslılardandı. Tabloya el koyan Naziler, açık artırmada satışa çıkarmıştı. Eser Nazi Partisi üyesi ve yağmalanmış sanat eserlerinin kaçakçısı olarak tanınanAdolf Weinmüller’e satıldı.

İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde, mirasçılar Claude Monet imzalı tablonun iadesi için Alman ve Avusturya hükümetlerine başvurdu. Ancak bir sonuç alamadı.Eser 2016 yılında Paris merkezli Galerie Helene Bailly’den ödünç alınarak Fransa’da bir süreliğine sergilendi. Bu, tablonun yıllar sonra halka açık sergilenmesi anlamına da geliyordu.

Monet tablosu vârislere iade edilecek

Ancak tablonun peşinde olan birileri vardı. O da FBI. Çünkü tabloyu halihazırda haksız bir şekilde elinde bulunduranların bir ayağı ABD’nin Louisana kentindeydi. FBI, uzun soluklu araştırma va takibin sonunda Claude Monet imzalı tabloya ABD sınırlarındayken el koydu. Şimdi mahkeme karar aşamasında. Tablo üstünde hak iddia eden Françoise Parlagi ve Helen Lowe, tablonun Viyanalı sahiipleri Parlagi ailesinin torunları ve yasal varisleri. Mahkeme henüz kararını açıklamasa da hukukçular ve avukatlar tablonun iadesinin an meselesi olduğu görüşünde. Zira son yıllarda bu ve benzeri pek çok dava dosyasında mahkemeler eldeki deliller doğrultusunda sanat eserlerinin savaş kurbanı sahiplerinin çocuk ya da torunlarına iadesi yönünde karar veriyor.

Tadilat bitti, devrimin simgesi yeniden Louvre Müzesi’nde