Feshane kapılarını sanata açıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından gerçekleştirilen restorasyon sonrası 184 yıllık mekân Artİstanbul Feshane olarak yeniden faaliyet göstermeye başlıyor. Müzede Tate Modern seçkisinden eserler de yer alacak.

Feshane ya da diğer adıyla Feshane-i Amire, yeniden kapılarını açmaya hazırlanıyor. 1839 yılında orduya üniforma üretmek için Haliç kıyısında faaliyet göstermeye başlayan Feshane, Osmanlı’nın modern anlamdaki önce sanayi tesislerinden biri olma özelliği de taşıyor. Temelleri Kadırga semtinde Sultan 2. Mahmut döneminde atılan Feshane, 184 yıl sonra İstanbul’un önemli bir sanat merkezi olma iddiasında. Mekânın açılışına dair ilk bilgileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından paylaştı.

Feshane, Artİstanbul adıyla kapılarını açıyor

Feshane, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından aslına uygun yapısıyla ziyarete açılıyor. Perşembe günü gerçekleştirilecek törenle İstanbul’un sanat mekânları listesine eklenecek olan yapı, sekiz bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. 25 Kasım 1925’te yayınlanan Şapka Kanunu sonrası fes üretiminin sonlandırıldığı fabrika, 1937 yılında Sümerbank’a devredilmişti. Bir dönem Sümerbank’ın üretim tesisi olarak faaliyet gösteren Feshane, 1989 yılına kadar bu özelliğini korumuştur. 1989 yılında üretimin durdurulması sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredeilen Feshane bir süre aıtıl kalmıştı.

1992’den itibaren çağdaş sanat segilerine ev sahipliği yapmaya başlayan Feshane, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildikten sonra bir süre festival ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmıştı. 2018 yılında yeniden bir restorasyon sürecine giren Feshane, Belçika’dan getirtilen orijinal konstrüksiyon yapısı korunarak aslına uygun biçimde hizmete açılacak. Artİstanbul Feshane adıyla Cuma günü kapılarını açmaya hazırlanan tarihi mekân çağdaş sanat alanında iddialı olma niyetinde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet verecek olan müzenin ilk sergisi de hazır. ‘Ortadan Başlamak’ adlı sergiyle kapılarını açacak olan Artİstanbul Feshane’de 300 sanatçının 400 eseri sergilenecek.

Tate Modern seçkisi İstanbul’a gelecek

Milliyet’te Seray Şahinler imzalı habere göre önümüzdeki dönemde Artİstanbul Feshane’ye uluslararası konuklar da gelecek. Kış aylarında düzenlenmesi planlanan sergide Tate Modern’in genç sergisine yer verilecek. Sonrasında da Balkanlar ve Kafkaslar gibi Türkiye’ye yakın coğrafyalardan sanatçıların eserleri de Artİstanbul Feshane’nin konuğu olacak.

10Haber’den İstanbul Müzik Festivali raporu: Hannigan ile coştuk, Mutter ile durulduk