BAŞKA TÜRLÜ BİR MEKÂNDA BAŞKA TÜRLÜ BİR OYUN
Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı / Ba-Tiyatro & H6 Act:
İsmiyle bile bir öykü anlatan oyun, açılışını geçen sene bu zamanlarda İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, Şişhane’nin insanı 1900’lere ışınlayan mekânlarından Metrohan’da yapmıştı. Ferdi Çetin’in şiirsel üslubuyla yazdığı ve mekânın içine yumuşacık bir biçimde yerleşen oyunu Nergis Öztürk, Okan Urun, oyunun aynı zamanda yönetmeni olan Kayhan Berkin ve Ayşe Lebriz Berkem’in yetkin oyunculuklarıyla izlemiştik. Değişen şehre, yıkım halindeki dünyaya, kördüğüm olan anne-kız ilişkisine değen, tiyatronun biçimine dair de düşündüren melezli metni, parçalı oyun yapısı, mekânla kurduğu ilişkiyle alışık olmadığımız türde bir oyun.
Ferdi Çetin; duygusuyla, akademik katmanıyla, mitolojik göndermeleriyle, kurmaca-gerçek arasındaki ilişkiye, mülkiyet kavramına, tiyatroda zaman/mekân algısına, oyunla yaratılan illüzyona dair söyledikleriyle, anne-kız hattında kurduğu ve pek çok kadına tanıdık gelecek öyküyle, şehrin dönüşümüne, dünyanın yokuş aşağı gidişatına dair ifadeleriyle çok güçlü bir metin yazmış. Tiyatronun başka türlü nasıl olabileceğine dair bir araştırma hissi sunuyor, oyun.
🔴 ‘Annemden Kalan…’ yeni sezonu bugün Metrohan’da açıyor. 22 Kasım Cuma, 20.30’da yine Metrohan’da.
GÜLÇİN KÜLTÜR ŞAHİN’LE BU KEZ BAŞ BAŞAYIZ
Aşk Bize Masal Olur / 2383 Yapım
Henüz görme fırsatım olmasa da heyecanla duyurmak isterim ki Gülçin Kültür Şahin yeni bir oyunla sahnede. Kendisini son yıllarda pek çok bağımsız sinema işinde keyifle izledik, sahne üstündeki ışıltısına ise ‘Canavar’ oyunundaki şahane varlığıyla tanık olduk. Daha önce daha çok Ankara’da sahne aldığı ve İstanbul sahnelerinde hiç göremediğimiz için hayıflandık…
Şimdi Kerem Pilavcı’nın yazdığı, Gülhan Kadim’in yönettiği tek kişilik bu oyunla biraz daha yakınlaşacak tiyatro seyircisiyle… “Her masal anlatılmaya, her kalp kırığı hatırlanmaya değer. Peki unutmaktan korktuğumuz için mi, inanmaktan vazgeçemediğimiz için mi anlatıyoruz masallarımızı?” diye anlatıyor oyun kendini… Ergenliğinden 40’lı yaşlarına kadar yaşadığı aşkları masallarla süsleyen Aslı, yürüdüğü bu büyülü ve çetrefilli yolda mutlu sonları değil, tökezlediğinde devam edebilmenin gücünü gösteriyor sahnede…
🔴 29 Kasım Cuma, 20.30’da Kartal Sanat Tiyatrosu’nda.
ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE GİDİN!
Bully Bully / Atta Festival:
Çocuk tiyatrosu alanında gözü kapalı güvenebileceğiniz işlere imza atan ve festival dönemlerinde de birbirinden iyi çocuk oyunlarını aileler ve çocuklarla buluşturan Atta Festival başlıyor. Festivalle ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz. Ben size programdan; daha önce izleyip, farklı yaşlardaki iki çocuğumun da zihinlerindeki yerini hâlâ koruyan, alışmadıkları biçimde sözsüz bir iş olmasına rağmen salondaki çocukları mest ettiğine tanık olduğum ‘Bully Bully’yi özellikle önereyim. Renklerinden ve seslerinde anlaşıldığı üzere iki farklı ülkenin hiç anlaşamayan iki dünya liderinin öyküsü, bir yanıyla da bir ‘zorbalık’ öyküsü. Bu birbirinden bambaşka iki kültürden gelen ve bu yüzden de sürekli didişen iki liderin birbirlerine ettikleri, her yaştan çocuğa tanıdık gelecek türden. Üç yaş üstü herkese uygun!
🔴 23 Kasım Cumartesi 13.00 ve 16.00’da ARTER’de, 24 Kasım Pazar 13.00’te Barış Manço Kültür Merkezi’nde.
OTANTİK BİR BENLİK ARAŞTIRMASI
Beyaz Mürekkep: Derine / Platform Dance Theatre:
Dans ve hareket sanatçısı Deniz Atlı, yazıp yönettiği ve sahnelediği bu performans, hem kendisi hem de ilham aldığı kadın yazar, şair ve sanatçılar odağında yürüttüğü otantik benlik araştırmasının ürünü… Çalışma; hayattaki varoluşunun temelinin yaratıcılığı ve sanatsal üretimi olduğuna inanan bir kadının, kendini gerçekleştirmeye dair özlemleri, çevresiyle kurduğu gündelik ilişkileri ve gerçek benliğine dair keşiflerini söz, hareket ve enstalasyon enstrümanlarıyla anlatıyor. Sahne ise görsel-işitsel bir estetik alan olarak kurgulanmış. Seyirciyle kurulacak interaktif ilişki potansiyellerine açık şekilde hazırlanan bir koreografi bekliyor izleyiciyi. Sezonun özgün işlerinden biri. 28 Kasım Perşembe, 20.30’da Bahçe Galata’da.
PORTEKİZ’DEN, DUMANI ÜSTÜNDE İKİ YENİ METİN
Yeni Gerçeklikler Üzerine Yazmak / GalataPerform:
Çağdaş tiyatromuza hem yerli hem de çeviri çok sayıda güçlü, güncel eser kazandıran Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi 2006 senesinden beri GalataPerform tarafından yürütülüyor. Proje kapsamında bu sene Portekiz’in Porto şehrindeki A Turma Tiyatrosu ile gerçekleştirilen ‘Yeni Gerçeklikler Üzerine Yazmak’ (Writing on New Realities) başlıklı oyun yazarlığı projesi şimdi, IO Tiyatro Festivali kapsamında gerçekleşiyor. Proje için iki tiyatrodan da yazarlar dört farklı oyun yazdı. Ve şimdi bu dumanı üstünde oyunlardan, Portekizli yazarların yazdıklarıyla tanışma zamanı geldi. A Turma’dan Tiago Correia’nın ‘Duman’ ve Antonio Parra’nın ‘Deneyim’ adlı oyunları 23 Kasım Cumartesi saat 15.00 ve 17.00’da Akbank Sanat’ta oyun okuması formunda seyirciyle buluşacak. Tiago Correia’nın ‘Duman’ını Yeşim Özsoy’un, Antonio Parra’nın ‘Deneyim’ini ise Okan Urun’un yönetiminde izleyeceğiz. Yeşim Özsoy ve Ferdi Çetin’in yazdıkları Türkçe metinlerin oyun okumaları ise aralıkta Porto’da gerçekleşecek.
Carolina adlı bir gazeteci üzerine kurulu ‘Duman’; mesleki bağların, samimi aşk ve dostluk ilişkileri ile iç içe geçtiği ve herkesin, kendilerini etkileyen yakın tarihli bir travmayla kendi yöntemleriyle uğraştıkları bir grup içinde basın özgürlüğü ve temel değerler üzerine bir oyun. Sahnede oyuncular Fehmi Karaaslan, Erdem Kaynarca, Gözde Kocaoğlu ve Sanem Öge olacak. ‘Duman’ oyununun okuması için ücretsiz kayıt linki
Maxim Gorki’nin ‘Yaz Halkı’ eserinden özgürce esinlenerek yazılan ‘Deneyim’de ise dinlenmek ve işle ilgili günlük rutinlerden kaçmak için kırsalda birkaç gün geçiren bir grup arkadaşla birlikteyiz… Grup konuştukça içer, içtikçe maskeleri düşer ve kendilerini birbirlerinin şüphelerine ve heyecanlarına daha bağlı varlıklar olarak ortaya koyarlar… Sahnede oyuncular Atakan Akarsu, Canan Atalay, Bedir Bedir, Ceren Taşçi ve Okan Urun olacak. ‘Deneyim’in oyun okuması için ücretsiz kayıt linki
Oyunların ardındansa 19.00’da ‘Yeni Gerçeklikler Üzerine Yazmak’ başlıklı söyleşide yazarlar Tiago Correia, Antonio Parra, Yeşim Özsoy ve Ferdi Çetin konuşacak. Söyleşiye kayıt için linki.