Londra Çağdaş Sanatlar Enstitüsü çalışanları, Filistin'e destek verdiklerini duyurmuştu. Açıklamadan bir süre sonra çalışanlar enstitü tarafından küçülme gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşten çıkarılan çalışanlar tepkili.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları dünyanın dört bir yanında tepki çekmeye devam ediyor. Üstelik bu tepkiler ülkelerin iç kamuoyunda da tartışma konusu. Bunun son örneği İngiltere’den geldi. Londra Çağdaş Sanatlar Enstitüsü (London’s Institute of Contemporary Arts) çalışanları bir süre önce yaptıkları açıklamayla İsrail’in saldırıları karşısında Filistinlilerle dayanışma içerisinde olduklarını duyurmuştu. Bu açıklamadan bir süre sonra da kurum bünyesinde çalışan 11 kişi finansal daralma gerekçe gösterilerek işten çıkarılmıştı.

Londra’daki Çağdaş Sanatlar Enstitüsü’nün (ICA) eski çalışanları, işten çıkarılmalarının Filistin’e destek için örgütlenmeleriyle bağlantılı olduğunu iddia ediyor. Soykırıma Karşı Kültür İşçileri (CWAG) grubu tarafından Cuma günü (5 Temmuz) yayınlanan bir bildiride, 13 Mart’ta ICA’da çalışan 14 kişiye görevlerine son verileceğinin bildirildiği iddia ediliyor. Bu 14 kişi arasında, Gazze’de devam eden savaşın ardından ICA’yı İsrail’i boykot etmeye çağıran bir mektubun yazılması ve yayınlanmasına katıldıkları için ekim ayında gayrı resmi uyarılar alan tüm çalışanlar da vardı. CWAG tarafından yapılan açıklamada, Ekim ayında yayınlanan mektubun kurum yönetiminden izin alınmadan ICA web sitesinde yayınlandığı belirtildi.

Enstitü iddiaları reddediyor

Personele ICA yönetimi tarafından işten çıkarmaların mali kesintilerden kaynaklandığı söylendi. Açıklamaya göre, işçi sendikasının üst düzey ücret kesintisi talebi reddedilirken, sendika üç pozisyonu işten çıkarılmaktan kurtarmayı başardı. CWAG açıklamasında ICA’dan, İsrail devletiyle yakın bağları olduğunu söylediği hukuk firması Mishcon de Reya ile ilişkilerini kesmesi; İsrail’e yönelik boykot, elden çıkarma ve yaptırımlara (BDS) tam destek vermesi ve “İsrail işgaline ve Filistinlilerin soykırımına katkıda bulunan ya da bunlardan kâr eden” şirketlerden elini çekmesi gibi bir dizi talepte bulunuluyor.

İsmail Kadare: Ne yaşadı, ne yazdı