Tarih 2019, yer Cenevre’deki Uzak Doğu Sanatı Müzesi... Çin'in Ming Hanedanı dönemine ait toplam 3,5 milyon sterlin değerinde üç eser çalındı. Dört yıllık çalışmanın ardından polis, film tadında operasyonla 2 milyon sterlinlik vazoyu ele geçirdi, hırsızlar tutuklandı.

Yıl 2021… Londra’da, iki yıl önce Cenevre’deki Uzak Doğu Sanatı Müzesi’nden çalınan üç eserden Çin’deki Ming Hanedanı dönemine ait porselen vazo için bir operasyon hazırlığı var. Kayıp esere ulaşmak ise bir hayli zor… Çalışmalar, 2020’de vazo için fiyat belirleme talebiyle bir müzayede evine e-posta atmasıyla başlıyor. Müzayede evi eserin çalıntı olduğunu anlayıp Londra polisine başvuruyor, sonra ortaya casusluk filmlerini aratmayan bir operasyon çıkıyor.

Operasyon dört yıl sürdü

Her şey filmlerdeki gibi. Maili gönderen adresi tespit eden polis, alıcı gibi davranarak hırsızlarla iletişime geçiyor. Londra’daki bir otelde satış için buluşan polisler, 450 bin sterlin (yaklaşık 15 milyon lira) karşılığında vazoyu Mbaki Nkhwa’dan teslim alırken, Nkhwa ile kendisini arabasıyla otele getiren Kaine Wright gözaltına alınıyor. Sonradan anlaşılıyor ki iki isim birbiriyle bağlantılı, düzenli olarak görüşüyor.

Geçen sene yaşanan bu olayla ilgili yeni gelişmeler var. Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, 2019’da İsviçre’nin Cenevre kentindeki bir müzeden çalınan ve değeri 3,5 milyon sterlini bulan üç eserden 2 milyon sterlinlik 15. yüzyıldan kalma tarihi vazonun Londra’da ele geçirildiğini, üç kişinin bu kapsamda yürütülen davada suçlu bulunduğunu açıkladı. Polis, vazonun 2021’de İsviçre’ye teslim edildiği,  tutuklanan üç ismin dün Londra’daki Southwark mahkemesindeki duruşmada çalıntı tarihi eserleri satma suçuyla hapis cezasına çarptırıldığı duyurdu.

Çin Hanedanlığı’na ait bu parça hala kayıp. Polis kaseyi bulana 10.000 sterline kadar ödül vereceğini duyurdu.

Diğer kayıp eser için destek isteniyor, bulana ödül de var

Polis, 2019’da Cenevre’deki müzeden kaybolan üç eserden birinin yine 2019’da Hong Kong’da bir müzayedede 80 bin sterline (yaklaşık 3 milyon lira) satıldığını ancak daha sonra müzeye iade edildiğini belirterek, henüz bulunamayan üçüncü kase için de vatandaşlardan destek istedi. Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, kasenin bulunmasına yardım eden ihbarcılara 10 bin sterlin (yaklaşık 345 bin lira) ödül verileceğini de açıkladı. Cenevre’deki Uzak Doğu Sanatı Müzesi’nden 2019’da çalınan üç eserin toplam değerinin 3,5 milyon sterlin (yaklaşık 120 milyon lira) olduğu açıklanmıştı.

Kaunos Antik Kenti’nde Fatih Sultan Mehmet dönemine ait izler bulundu