İKSV'nin düzenlediği Filmekimi'nin bugünkü programında öne çıkan dört film 'Beç Tavuğu Olmak Üzerine', 'Aile', David Cronenberg'in son filmi 'Kefenler' ve Almodovar'ın Altın Aslan'lı filmi 'Yandaki Oda'.

BEÇ TAVUĞU OLMAK ÜZERİNE / ON BECOMING A GUINEA FOWL

Elbette ki ölüler sırlarının tümünü yanlarında götüremez, ancak ortaya dökülenler ne kadar feci olursa olsun yine de bu evde yas tutmak zorunlu. Aile sırlarıyla geleneklerin çatışmasını işleyen ‘Beç Tavuğu Olmak Üzerine’ Shula’nın gece yarısı boş bir yolda amcasının cesedini bulmasıyla başlıyor. Cenaze süreci ilerlerken Shula ile kuzenleri ailelerinin gizli kalmış sırlarını gün ışığına çıkarıyor. Bazen komik, bazen korkunç, gerçeküstü ve hareketli film kendimize söylediğimiz yalanlarla hesaplaşıyor, bittikten çok sonra bile insanın ruhunda geziniyor. Büyük beğeni toplayan ‘Ben Cadı Değilim’in (2017) yönetmeni Rungano Nyoni bu gerçeküstü hikâyede anavatanı Zambiya’nın karmaşık meseleleriyle toplumsal gerçeklerini ele almaya devam ediyor. Nyoni’nin Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Yönetmen ödüllü aldığını da hatırlatalım.

🔴 Filmin gösterimi saat 13:00’te Atlas 1948. Bilet almak için tıklayınız. 


AİLE / FAMILIA

Roma, 2000’lerin başı… Radikal bir çetenin mensubu olan genç Luigi, kardeşi Alessandro ve anneleri Licia ile birlikte yaşamaktadır; sürekli şiddet uygulayan babası Franco 10 yıldır hapistedir. Franco hapisten çıkar ve tıpkı eskiden olduğu gibi çocuklarını ve ailesini geri ister ama bunca yıldır hiç değişmediği ortadadır, hâlâ dokunduğu her şeyi zehirler. Babasıyla karşı karşıya gelen Luigi geçmişiyle yüzleşmek, kendi haline ve hayatına bakmak zorunda kalacaktır. Francesco Costabile’nin yönettiği gerçek olaylara dayanan bu sert, kara melodram prömiyerini Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde yaptı ve Luigi rolündeki Francesco Gheghi’ye en iyi erkek oyuncu ödülü getirdi.

🔴 Filmin gösterimi saat 16:00’da Atlas 1948.  Bilet almak için tıklayınız. 


KEFENLER / THE SHROUDS

Usta yönetmen David Cronenberg 2022’deki ‘Müstakbel Suçlar / Crimes of the Future’ filminin ardından çektiği bu yeni filminde paranoya fikriyle uğraşıyor. Cannes’da Altın Palmiye için yarışan hüzünlü ‘Kefenler’ tanınmış iş insanı Karsh’ı izliyor. Karısının ölümünden beri bir türlü teselli bulamayan Karsh devrim niteliğinde ve tartışmalı bir teknoloji olan GraveTech’i icat eder. Bu teknoloji sayesinde geride kalanlar kaybettiklerinin cesetlerini kefenleri içinde gözlemleyebileceklerdir. Bir gece aralarında Karsh’ın eşininkinin de bulunduğu birçok mezar tahrip edilir. Karsh eylemin faillerinin izini sürmek için yola koyulur, ancak daha büyük, daha sinsi bir komplo şüphesi de içini kemirmektedir. 43 yıllık eşini kaybetmesinden sonra yaşadıklarından kısmen ilham alarak bu filmi çeken yönetmen “Keder sonsuzdur” diyor.

🔴 Filmin gösterimi saat 19.00’da Kadıköy Sineması’nda. Bilet almak için tıklayınız. 


YANDAKİ ODA / THE ROOM NEXT DOOR

Pedro Almodóvar’ın yıldızlarla dolu ilk İngilizce uzun metrajlı filmi dünya prömiyerini eylül ayında Venedik’te ana yarışmada yaptı ve festivalde Altın Aslan’ı kazandı. Almodóvar ile ‘İnsan Sesi’ adlı kısa filmde birlikte çalışan Tilda Swinton bu filmde yeniden bir araya geliyor. Film iki yakın arkadaşı, savaş muhabiri Martha ile ünlü romancı Ingrid’i izliyor. Hastalığı ilerleyen Martha yakın arkadaşı Ingrid (Juliane Moore) ile birlikte New England’da doğanın ortasında bir ev tutuyor. “Film dehşetin karşısında en iyi müttefikler olarak ölüm, dostluk ve cinsel hazzı inceliyor” diyor Almodóvar.

🔴 Filmin gösterimi saat 21.30’da Kadıköy Sineması’nda. Bilet almak için tıklayınız. 

Filmekimi’nde 20 TL’ye film izlemek isteyen öğrenciler, bu seçki sizin için!