Filmekimi başladı. Festivalin gözde filmleri ilgi uyandırsa da keşfe açık bir program da var karşımızda. İşte 10 filmlik bir seçki. Üstelik bu seçki, Eczacıbaşı Genç Bilet uygulamasıyla 20 TL'ye film izleme fırsatı olan öğrencileri de kapsıyor.

Ekim geldi ya sonbaharın mini festivali Filmekimi de başladı. Program açıklandığında festivalin gözde filmlerinin biletlerine anında bitti. Ama program zengin ve Filmekimi’nin programı da keşfe de açık. 10Haber olarak keşif yapmayı sevenler için 10 filmlik bir seçki hazırladık. Ki belirtelim bu haber özellikle öğrenciler için. Çünkü onlar festivalde Eczacıbaşı Genç Bilet uygulaması sayesinde 21.30 seansı dışında kalan gösterimleri 20 TL’ye izleyebiliyorlar. Biz de özellikle festivalde 21.30 seansında gösterilmeyen filmlerden bir seçki hazırladık. Tabii seçkimiz öğrenci olmayanlara da açık.


Kefenler / The Shrouds

Usta yönetmen David Cronenberg, 2022’deki ‘Müstakbem Suçlar / Crimes of the Future’ filminin ardından çektiği bu yeni filminde paranoya fikriyle uğraşıyor. Cannes’da Altın Palmiye için yarışan, hüzünlü ‘Kefenler’, tanınmış işinsanı Karsh’ı izliyor. Karısının ölümünden beri bir türlü teselli bulamayan Karsh, devrim niteliğinde ve tartışmalı bir teknoloji olan GraveTech’i icat eder. Bu teknoloji sayesinde geride kalanlar, kaybettiklerinin cesetlerini kefenleri içinde gözlemleyebileceklerdir. Bir gece, aralarında Karsh’ın eşininkinin de bulunduğu birçok mezar tahrip edilir. Karsh bu eylemin faillerinin izini sürmek için yola koyulur, ancak daha büyük, daha sinsi bir komplonun şüphesi de içini kemirmektedir. 43 yıllık eşini kaybetmesi sonrasında yaşadıklarından kısmen ilham alarak bu filmi çeken yönetmen “Keder sonsuzdur” diyor.

🔴 4 Ekim Cuma 16:00 Cinewam City’s / 11 Ekim Cuma 13:00 Sinematek / Sinema Evi. Bilet almak için tıklayınız. 


Beç Tavuğu Olmak Üzerine / On Becoming a Guinea Fowl

Elbette ki ölüler sırlarının tümünü yanlarında götüremezler, ancak ortaya dökülenler ne kadar feci olursa olsun yine de bu evde yas tutmak zorunlu. Aile sırlarıyla geleneklerin çatışmasını işleyen ‘Beç Tavuğu Olmak Üzerine’, Shula’nın geceyarısı boş bir yolda amcasının cesedini bulmasıyla başlıyor. Cenaze süreci ilerlerken Shula ile kuzenleri, ailelerinin gizli kalmış sırlarını gün ışığına çıkarıyor. Bazen komik, bazen korkunç, gerçeküstü ve hareketli bu film, kendi kendimize söylediğimiz yalanlarla hesaplaşıyor, bittikten çok sonra bile insanın ruhunda geziniyor. Büyük beğeni toplayan ‘Ben Cadı Değilim’in (2017) yönetmeni Rungano Nyoni, bu gerçeküstü hikâyede anavatanı Zambiya’nın karmaşık meseleleriyle toplumsal gerçeklerini ele almaya devam ediyor. Nyoni’nin Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Yönetmen ödüllü aldığını da hatırlatalım.

🔴 4 Ekim Cuma 16:00 Sinematek / Sinema Evi / 7 Ekim Pazartesi 13:00 Atlas 1948 /10 Ekim Perşembe 13:00 Cinewam City’s. Bilet almak için tıklayınız. 


Ben Değilim / It’s Not Me

Yıllar önce İstanbul’a geldiğinde bir hayranının tehdidiyle hayatı kabusa dönen ünlü sinemacı Leas Carax’tan 42 dakikalık deneysel bir film. Pompidou Müzesi, sonunda gerçekleşemeyen bir sergi için Leos Carax’tan şu soruya resimlerle yanıt vermesini ister: “Şu an neredesin, Leos Carax?” O da sorularla dolu bir cevap vermeye çalışır, hem kendisi ve hem de ‘kendi’ dünyası hakkında: “Bilmiyorum, ama bilseydim şöyle cevap verirdim… Arkadan görülen bir otoportre. Ve aynaya baktığımda, gözlerim gerçekten de kapalı.” İlk gösterimini Cannes Galalar kapsamında yapan filmin oyuncu kadrosunda , Carax’ın (kendi deyimiyle) “şeytanı” Denis Lavant da yer alıyor.

🔴 5 Ekim Cumartesi 13:00 Cinewam City’s / 6 Ekim Pazar 16:00 Atlas 1948 / 7 Ekim Pazartesi 16:00 Sinematek / Sinema Evi / 8 Ekim Salı 13:00 Sinematek / Sinema Evi. Bilet almak için tıklayınız.


Aile / Familia

Roma, 2000’lerin başı… Radikal bir çetenin mensubu olan genç Luigi, kardeşi Alessandro ve anneleri Licia ile birlikte yaşamaktadır; sürekli şiddet uygulayan babası Franco 10 yıldır hapistedir. Franco hapisten çıkar ve tıpkı eskiden olduğu gibi çocuklarını ve ailesini geri ister ama bunca yıldır hiç değişmediği ortadadır, hâlâ dokunduğu her şeyi zehirler. Babasıyla karşı karşıya gelen Luigi geçmişiyle yüzleşmek, kendi haline ve hayatına bakmak zorunda kalacaktır. Francesco Costabile’nin yönettiği gerçek olaylara dayanan bu sert, kara melodram, prömiyerini Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde yaptı ve Luigi rolündeki Francesco Gheghi’ye en iyi erkek oyuncu ödülü getirdi.

🔴 7 Ekim Pazartesi 16:00 Atlas 1948 / 9 Ekim Çarşamba 16:00 Kadıköy. Bilet almak için tıklayınız. 


Diva Futura

Herkesin gizli saklı arzuları vardır; arzular dünyanın her yerinde mevcuttur; bu film de, özel bir “’ajansın’ bu derin arzuları sömürüp pornoyu sermayeye dönüştürerek kitle kültüründe nasıl devrim yarattığının hikâyesini anlatıyor. Diva Futura ajansının sıradışı hikâyesi bizlere genç sekreter Debora tarafından aktarılıyor. İtalya, 1980’ler-1990’lar. Riccardo Schicchi’nin yönlendirdiği genç kızlar Ilona Staller ‘Cicciolina’, Moana Pozzi, Eva Henger ve diğerleri birdenbire dünyaca ünlü yıldızlar haline gelmiş, şahsi TV ve video oynatıcılarının patlaması sayesinde evlere girmiş, hatta milletvekili seçilmişti. Ancak bu ikonik divaların kimsenin aşina olmadığı, yürek burkan hayat öyküleri vardı; hiçbiri tesadüfen oraya gelmemişti. Bir yandan duygusal, bir yandan da müstehcen ve eğlenceli ‘Diva Futura’nın prömiyeri Venedik Film Festivali’nin ana yarışmasında yapıldı.

🔴 8 Ekim Salı 13:00 Kadıköy / 13 Ekim Pazar 16:00 Atlas 1948. Bilet almak için tıklayınız. 


Onların Ardından Çocukları / And Their Children After Them

Indiewire tarafından “Bir Bruce Springsteen şarkısının sinemadaki karşılığı” olarak tanımlanan ‘Onların Ardından Çocukları’, Fransa’nın küçük bir kasabasında yaşayan üç gencin hayatlarını değiştiren kavurucu yaz mevsimlerini konu alıyor. Ağustos 1992’den başlayarak 1999 yazına kadar, unutulmaz dört yaz boyunca Anthony, Steph ve Hacine’in kaderleri kesişiyor, iç içe geçiyor. Ve tüm bu kargaşanın ortasında aşk yolunu bulmaya çalışıyor, gençler isyan ediyor, çocukluk buruk da olsa sona eriyor ve hayatları alt üst oluyor. Prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan, Zoran Boukherma, Ludovic Boukherma ikilisinin yönettiği ‘Onların Ardından Çocukları’, Nicolas Mathieu’nun aynı adlı ünlü romanından uyarlanan sürükleyici ve sinemasal bir ergenlik melodramı.

🔴 9 Ekim Çarşamba 13:00 Atlas 1948 / 11 Ekim Cuma 16:00 Kadıköy. Bilet almak için tıklayınız.


Limonov

Devrimci militan, suça meyilli huzursuz yeraltı yazarı, Manhattan’da bir milyarderin şoförü, Rus milliyetçisi, neo-punk kışkırtıcı Limonov… Aynı zamanda şair, güzel kadınlara vurgun savaş çığırtkanı, politik aktivist ve kendi kendini övdüğü kitaplar yazan romancı Limonov… 2020’de hayatını kaybeden Eduard Limonov’un hayat hikâyesi 20. yüzyılın ikinci yarısında Rusya’dan Amerika’ya oradan da Avrupa’ya uzanan çalkantılı bir yolculuk. En son ‘Petrov Grip Oldu’ ve ‘Çaykovski’nin Karısı’ filmlerini izlediğimiz Kirill Serebrennikov’un bu yeni filmi, Emmanuel Carrère’in çok satan Limonov biyografisinden Serebrennikov, Ben Hopkins ve Pawel Pawlikowski tarafından uyarlandı. Limonov’u Ben Whishaw’un canlandırdığı film, Cannes’da dünya prömiyerini yaptı.

🔴 9 Ekim Çarşamba 13:00 Kadıköy / 13 Ekim Pazar 13:00 Atlas 1948. Bilet almak için tıklayınız. 


Şişli Kız / The Girl With The Needle

Rahatsız edici bir masal, hayatın kıyısına itilmişler hakkında şiirsel bir öykü, Danimarka’nın en kötü şöhretli seri katilinin gerçek hikâyesinden esinlenen, yürek parçalayıcı bir dram… 1. Dünya Savaşı sonrasının kasvetli Kopenhag’ında geçen ‘Şişli Kız’, yoksullukla mücadele eden genç fabrika işçisi Karoline’i izliyor. Hamile kalan Karoline’in yolu, istenmeyen çocukları koruyucu ailelere evlatlık veren gizli bir teşkilatla kesişir. Zamanla bu karanlık dünyanın derinlere inen Karoline, sonunda hem insanlığını hem de ahlaki değerlerini zorlayacak bir ikilemle karşı karşıya kalacaktır. 2020’de ‘Ter’ ile büyük beğeni toplayan Magnus von Horn’un bu son filmi, prömiyerini yaptığı Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı. ‘Şişli Kız’ Danimarka’nın Oscar adayı oldu.

🔴 10 Ekim Perşembe 16:00 Cinewam City’s / 11 Ekim Cuma 13:00 Kadıköy. Bilet almak için tıklayınız. 


Dünyanın Sonuna Üç Kilometre / Three Kilometers To The End Of The World

Yaz tatilini Romanya’da Tuna kıyısındaki sakin köyünde, ailesinin yanında geçiren 17 aşındaki Adi, bir gece sokakta acımasızca saldırıya uğrar; daha gün doğmadan, dünyası alt üst olmuştur bile. Ailesinin ona bakışı değiştiği gibi köyün sözde huzuru da çatırdamaya başlar. Ödüllü oyuncu ve yönetmen Emanuel Pârvu, üçüncü uzun metrajlı filmini homofobik bir saldırının genç kurbanı üzerine kuruyor ve ailesiyle köy halkının buz gibi gerçekliği, önyargıları ve yolsuzluk karşısında genç Adi’nin gitgide derinleşen hayal kırıklığını ve sessiz çığlıklarını perdeye yansıtıyor. Pek zorlu ve kışkırtıcı bakış açısıyla öne çıkan film, Romanya’nın Oscar adayı oldu.

🔴 10 Ekim Perşembe 16:00 Sinematek / Sinema Evi / 11 Ekim Cuma 13:00 Atlas 1948. Bilet almak için tıklayınız.


Düzen / The Order

‘Assassin’s Creed’, ‘Macbeth’, ‘Nitram’, ‘Kelly Çetesi’nin Gerçek Hikayesi’ ve ‘The Snowtown Murders’ filmlerinin yönetmeni Justin Kurzel’in Jude Law, Nicholas Hoult ve Tye Sheridan gibi yıldızlarla dolu yeni filmi ‘Düzen’, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nin ana yarışmasında yaptı, hemen ardından Toronto Film Festivali’nde de gösterildi. Yıl 1983… Şiddetini artıran banka ve zırhlı araç soygunları ABD’de düzen ve huzuru sarsmaktadır. Kimsenin dikkatini çekmeyen bir FBI ajanı, tek başına olayların kaynağına iner ve bu suç zincirinin arkasında beyaz üstünlükçü militan örgüt ‘Düzen’in karizmatik neo-Nazi lideri Robert Jay Mathews’ın bulunduğunu ortaya çıkarır. Ancak Mathews’un asıl amacı çok daha korkunç ve karanlıktır.

🔴 11 Ekim Cuma 13:00 Cinewam City’s. Bilet almak için tıklayınız.