Aylar süren bakım ve onarım çalışmaları sona erdi. İstanbul’un simgesi Galata Kulesi kapılarını bugün yeniden ziyarete açtı. 2013’ten bu yana UNESCO’nun Dünya Mirası Geçiçi Listesi’nde yer alan tarihi yapı geçen yıldan beri restorasyondaydı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, modern teknoloji ve akademisyenlerin rehberliğinde gerçekleştirilen restorasyonla kule, yarın tekrar ziyaretçi kabul etmeye başlayacak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açılışından itibaren kuleyi Müze Kart ile ücretsiz ziyaret etmeye devam edecek.
Galata Kulesi hem ziyaretçilere hem göçmen kuşlara evsahipliği yapıyor
Galata Kulesi’nde 1964-1967 yılları arasında eklenen betonarme yapılar üzerinde yapılan teknik analizler ve jeoradar raporları doğrultusunda hazırlanan projeler, modern teknolojilerle ve alanında uzman akademisyenlerin rehberliğinde uygulandı. Restorasyon çalışmaları, fen ve sanat kurallarına uygun şekilde tamamlandı. Yapı, hem kültürel mirası korunacak hem de ziyaretçilere ve göçmen kuşlara evsahipliği yapacak şekilde düzenlendi. Kulede aynı zamanda tarihi yapının geçmişini de anlatan bir müze yer alıyor.
1348 yılında Cenevizliler tarafından surlarla birlikte bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen Galata, sonrasında da hapishane işlevi de gördü. Osmanlı döneminde bir dönem rasathane olarak kullanılan kule, zaman zaman yine hapishaneye de dönüştürülmüştü. 17. yüzyılda yaşayan Hezarfen Ahmet Çelebi’nin buradan kuş kanatlarına benzer bir mekanizma yapıp Üsküdar’a kadar uçtuğu rivayet edilir. Evliya Çelebi’nin bahsettiği bu olay, tarihçiler nezdinde ihtilaflı bir konu olmayı sürdürüyor.