Kurtuluş Savaşı’nın tanığı Gaziantep Kalesi yıl sonunda yeniden açılıyor. 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremde hasar gören 1500 yıllık kalede restorasyon çalışmaları sona ermek üzere. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2023 Mayıs’ta restorasyona başlayan ekipler, kalenin burç ve sur duvarlarındaki çalışmaları bitirdi.
Kalenin çevre düzenlemesinin ardından yıl sonunda tekrar ziyarete açılması planlanıyor. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, yaptığı açıklamada 11 burç ve sur duvarında restorasyon çalışmasının tamamlandığını söyledi.
Çalışmaların yüzde 90’ı tamamlandı
Kaledeki tüm çalışmaları yıl sonunda tamamlamayı planladıklarını belirten müze müdürü Özgür Çomak, “Güçlendirme çalışması da yapıldı. Bazı yıkılan yerlerin de yenilenmesi yapıldı. Kullanılabilir olan taşlar ayrıştırılarak tekrar kullanıldı. Kullanılamayanlarda ise yenileme çalışması oldu. Yıl sonuna doğru bir aksilik olmazsa 2025’te Gaziantep Kalesi ziyaretçileriyle buluşacak. Bakanlığımızın takibi doğrultusunda yürüyüş yolları da yenilendikten sonra açılacaktır. Az bir çalışmamız kaldı. Yüzde 90’ın üzerinde tamamlandı” dedi.
Kale altındaki kırılmalar jeoradarla görüntülendi
Rölöve ve Anıtlar İl Müdürü Kemal Yenmez de Gaziantep Kalesi’nin kentin simge yapılarından olduğunu, çalışmaların kısa sürede tamamlanmasını öngördüklerini ifade etti. Kale eteklerinde de çalışma yapılacağını dile getiren Yenmez, şunları kaydetti:
“Turisti engellemeyecek şekilde kale eteklerinde çalışmalarımızı yapacağız. Eski ihtişamına kavuşacak hatta daha iyi olacak. Çevresini daha da düzenleyip bundan sonra böyle bir felakette zarar görmemesi için her türlü çalışmayı yaptık. Şu an böyle bir depremi karşılayacak hale getirdik. Sur duvarlarının temellerine kadar indik, temelleri dahi güçlendirdik. Kalenin höyük üzerinde olması nedeniyle jeoradar taramasıyla zeminde nasıl kırılmalar olduğunu tespit ederek zemin enjeksiyonuyla sur altlarını güçlendirerek kaleyi ayağa kaldırdık. Bundan sonra böyle bir depremde böyle hasar alması bizce mümkün değil”