Gaziantep'te geçen yılki depremlerden etkilenen tarihi mirasın yüzde 99'u yeniden kullanıma açıldı. Büyük hasar gören tarihi Gaziantep Kalesi'ndeki çalışmalar ise devam ediyor.

6 Şubat depremlerinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Tarihin en büyük felaketlerinden birini yaşayan bölgedeki kentlerden Gaziantep’teki tarihi yapıların restorasyonu tamamlanmak üzere. Depremlerde konut ve iş yerlerinin yanı sıra ziyaretçilerin uğrak mekanlarından müze, han, hamam, geleneksel konut, cami ve kastel gibi tarihi mekanlar da zarar görmüştü. 74 gün kapalı kalan Zeugma Müzesi’nin açılmasının ardından kentteki diğer tarihi yapılar da ziyaretçi ağırlamaya başladı.

Gaziantep Kalesi’ndeki restorasyon devam ediyor

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki tarihi mekanların restorasyonu depremin ardından yaklaşık dört ayda tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı alanların birçoğunda da restorasyon çalışmaları bitti. Böylece kentte tarihi miras ve mekan restorasyonu yüzde 99 oranında tamamlandı. Gaziantep Kalesi ve 20’ye yakın camide ise restorasyon sürüyor.

Tarihi Gaziantep Kalesi 6 Şubat’taki depremlerde büyük zarar gördü.

Kentteki çalışmaların tamamına yakınında çalışmaların bittiğini belirten Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel “Yaklaşık 200 hektarlık doku alan içinde 10 bin yapıya tespit yaparak Gaziantep’teki sonucu ortaya çıkardık. Yaklaşık yüzde 1’lik ağır hasar oranıyla kent merkezindeki tarihi dokuda çok büyük bir hasarla karşı karşıya kalmadığımızı ortaya çıkardık” dedi.

Gürsel, oluşan orta, ağır ve az hasarlı yapılara da hızlıca müdahaleye başladıklarını ifade ederek “Han, hamam, çarşı, geleneksel konutlarda, müzelerde tespitlerimizi bitirdikten sonra 3-4 ay içinde bunların restorasyonunu tamamlayarak hizmete açtık. Kentteki tarihi yapıların yüzde 99’unun restorasyonunun tamamlanmasıyla ziyaretçi sayılarında tekrar eski rakamları yakaladık. Gaziantep depremle ilgili bütün yaralarını sardı ve Gaziantep’e gelme zamanı geldi. Çok ciddi ziyaretçi ağırlıyoruz. Gaziantep depremle ilgili acı sınavını vermiş oldu. 20’ye yakın cami restorasyon sürecine katıldı ve çok kısa sürede bunlar da açılacak. 10 bin yapıya ulaşmıştık, bu yapıların içerisinde en fazla 50’ye yakınının restorasyonu devam etmektedir. Kentteki tarihi mirasların yüzde 99’u ayağa kaldırıldı ve ziyarete hazır hale getirildi” dedi,

Zeugma Mozaik Müzesi’nin 2024 hedefi: 600 bin ziyaretçi