Gazze'ye yönelik saldırılarda öldürülen sivillerin sayısı 40 bini aştı. Gazeteciler de kurbanlar arasında. Piyanist Jayson Gillham'ın öldürülen gazetecilere ithaf ettiği şarkı nedeniyle Melbourne Senfoni Orkestrası konseri iptal edildi.

Batı dünyasında Gazze’ye yönelik tartışmalar sürüyor. Melbourne Senfoni Orkestrası (MSO) Gazze’de katledilen gazetecilere beste ithaf eden piyanist Jayson Gillham’ın konserini iptal etti. Piyanist Gillham’ın perşembe günü Melbourne Senfoni Orkestrası ile birlikte belediye salonunda Mozart ve Brahms eserlerini seslendirmesi planlanıyordu. Ancak İngiliz müzisyenin ismi salı günü orkestranın resmi internet sitesindeki program sayfasından kaldırıldı.

Konser biletlerinin satışı devam etmesine rağmen yapılan açıklamada “bu programın repertuarındaki bir güncelleme yakında duyurulacaktır” yazıyordu. Melbourne Senfoni Orkestrası salı günü X hesabını gizli hale getirdi ve bazı Facebook gönderilerine yapılan yorumları da sınırladı. Ardından da bilet alan müzikseverlere gönderilen mektupta piyanist Gillham’ın yakın tarihte yaptığı bir dizi konuşma nedeniyle konser veremeyeceği açıklandı.

Gerekçe: Kişisel açıklama yapmak

Besteci Connor D’Netto imzası taşıyan ‘Witness’ adlı eserinin dünya prömiyerinde bir konuşma yapan piyanist Jayson Gillham eserin Gazze’de öldürülen gazetecilere ithaf edildiğini açıklamıştı. Gillham “İsrail son 10 ayda yüzden fazla Filistinli gazeteciyi öldürdü. Gazetecilerin öldürülmesi uluslararası hukukta bir savaş suçudur ve savaş suçlarının belgelenmesini ve dünyaya duyurulmasını engellemek amacıyla yapılmaktadır” demişti.

Melbourne Senfoni Orkestrası’nın gönderdiği e-postada ‘Witness’ın Gillham’ın talebi üzerine kısa bir meditatif parça olduğu gerekçesiyle” icra edildiğini ancak Gillham’ın orkestranın onayını ya da yaptırımını almadan kişisel açıklamalar yaptığını belirtti. E-postada “Bu sözler solo piyano için eserlerden oluşan bir programa odaklanılması gereken bir sabahta kişisel siyasi görüşlerin araya girmesi anlamına geliyordu. Bu açıklamalar yetkisi olmadan yapılmış ve sözleşmesinin kapsamı dışına çıkmıştır” dendi.

Medya, Eğlence ve Sanat Birliği karara tepkili

Pazar günkü performansa katılan ve orkestranın e-postasının bir kopyasını alan Filistin asıllı Avustralyalı yazar ve besteci Nahed Elrayes internette yayınladığı bir videoda Gillham’ın György Ligeti’nin bir şarkısını da seslendirdiğini ve Holokost’tan kurtulan bir aileden geldiğini belirttiğini ve eserin siyasi arka planından bahsettiğini söyledi.

Medya, Eğlence ve Sanat Birliği, Gillham’ın Gazze-İsrail çatışması hakkında “sadece kişisel bir görüşü dile getirdiği için yaptırıma uğramasından ötürü duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Sendika piyanist Gillham performansının iptal edilmesi kararında Melbourne Senfoni Orkestrası’nın müzisyenlere danışılmadığını iddia etti.

Çarşamba sabahı yayınlanan açıklamada “Müzikal ve sanatsal ifade uzun zamandır siyasi yorum için bir araç ve dünyayı incelediğimiz bir mercek olmuştur ve MEAA ifade özgürlüğünün yaratıcı işgücü genelinde tehlikeye atılmasından endişe duymaktadır” dendi.

Gazze sessizliği Taylor Swift’e dinleyici kaybettiriyor, Dua Lipa yükselişte