Gelibolu Yarımadası Mustafa Kemal Yolu’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Muharebeleri’ndeki rolünün anlatılması, savaş anlatımının kapalı alanlardan çıkarılıp savaşın yaşandığı alanlara yönelik mekânsal düzenlemeler yapılması, bu alanların hikâyelerinin ziyaretçilere çeşitlendirilerek sunulması amacıyla hayata geçirilen 17 kilometrelik anlamlı yolun Ocak 2024’te ziyarete açılması planlanıyor. Projeyle Gelibolu dünyanın en büyük açık hava müze alanlarından biri olma yolunda bir adım daha atacak. Mustafa Kemal Yolu’nda çocuklar için özel alanlar tasarlanırken konaklamalı turlar içinde kamp alanları oluşturulacak.
Mustafa Kemal Yolu 280 günlük süreci anlatıyor
Mustafa Kemal Yolu Atatürk’ün Çanakkale’ye adım attığı 25 Şubat 1915 tarihinden 18 Mart Zaferi’ne dek 289 gün boyunca cephe ve karargah alanları dahil tüm harekât alanını kapsıyor. Atatürk’ün 25 Şubat 1915 ‘te Çanakkale’ye gelip Maydos’ta 19. Tümen Karargahı’nı kurmasıyla başlayan ve Bigalı, Kemalyeri ile Çamlıtekke’de kurduğu karargahları izleyen rotayı ziyaretçilere canlandırmalar aracılığıyla deneyimleme fırsatı sunan proje Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşları’ndaki rolünü anlatarak kara savaşlarının önemine dikkati çekiyor.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile proje sponsoru Filli Boya’nın Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kilye İdari Binası’nda basın toplantısı düzenledi. Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki kültürel mirasın ve yaşam alanlarının gelecek nesillere taşınması için ‘Zafere Selam’ projesini yürüten Filli Boya’nın Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu Cumhuriyet’in 100. yılında Mustafa Kemal Yolu’nun açık hava müzesi niteliğinde bir yürüyüş rotası olarak düzenlenmesinde rol almaktan gurur duyduğunu dile getirdi. Tanıtım toplantısının ardından Kaşdemir ve Küçükoğlu yel değirmeni restorasyonu ve çevre düzenlemelerini incelemek amacıyla Bigalı köyüne gitti, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.