Bade Uygun Antalya’da yaşayan 12 yaşında bi piyanist. Uygun beş yaşından beri piyano çalıyor. Küçük yaşta notalara basmakta zorlanan Uygun şimdi sıkı çalışması, piyano tutkusuyla emeklerinin karşılığını alıyor. Genç piyanist bir yıl içinde kendi grubunda iki dünya birinciliği elde ederek altın madalyaya uzandı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da 72 ülkenin katılımıyla düzenlenen uluslararası müzik yarışmasında birincilik elde eden Uygun İspanya’nın Barselona kentinde 32 ülkeden katılımın olduğu Grand Prize Virtuoso uluslararası müzik yarışmasından da altın madalya alarak birincilik ödülüyle döndü.
‘Başarının sırrı çok çalışmaktan geçiyor’
Uluslararası yarışlara Türk eserleriyle da katılabilmek için sıkı çalışan, şan eğitimi de alan Uygun piyanonun yanı sıra keman ve yan flüt çalıyor. Derslerini aksatmayan Uygun Mozart’ın izinden gitmek için gayret ediyor. Genç piyanist çalışmanın başarı getireceğinin farkında. Uygun konservatuvar bölümündekilerin dahi çalmakta zorlandığı ‘Bach: Invention 13’ eserini bir buçuk ay çok sıkı çalışarak çalmayı başarmış bir yetenek. Çalışmanın önemini de şu sözlerle anlatıyor:
“Hedefe giden yol çalışmaktan gider. Gerçekten çalışmadan bir şey olmuyor. Derslerimi de aksatmadım, onlara da çalıştım. Enstrüman çok farklı bir şey, herkesin denemesini isterim. Tek hayalim, Mozart’ın izinden gitmek. Tabii ki Beethoven, Bach da çok önemli. Onların izinden gidebilmek kariyerim için çok önemli. Türk eserlerini de çalmak istiyorum. Bir sonraki yarışmaya Türkiyem ile gitmek istiyorum. Pes etmeden çalışabilmek başarının sırrı. Bir yılda iki dünya birinciliği elde ettiğim için çok mutluyum. Çin’den, Japonya’dan çok farklı ülkelerden katılım vardı ve kendi grubunda birinci ben oldum.”
‘Madalya bekliyordum, sıkı çalışmıştım’
Emeklerinin karşılığını bulması genç piyanisti daha da motive ediyor. Uluslararası yarışların önemli olduğunu aktaran Uygun “Barselona’da 32 ülkeden katılımın olduğu Grand Prize Virtuoso uluslararası müzik yarışmasında birinci oldum. Altın madalyayı bekliyordum çünkü çok sıkı çalışmıştım. Bizi finale davet ettiler, jürinin önünde çaldım. Beni uzun süre alkışladılar ve çok gurur duydum. Türk gençleri olarak uluslararası yarışlarda ülkemizi temsil etmek onur verici” diyor.
Piyano ve keman öğretmeni Serenat Sahabi Bade’nin başarılarının kendilerini gururlandırdığını söyleyerek beş yaşında başladığı piyano serüveninde güzel başarılara imza attığını düşünüyor. Gelecek sene Philadelphia Uluslararası Müzik Kampı’na seçilmesi için sıkı çalıştıklarını anlatan Sahabi “Orayı kazanabilirse çok üst seviyede eğitim alacak. Bade’ye parça verdiğinizde layığıyla yerine getiriyor, ekstra etütler yapıyor, anlamadığı bir şey olursa hemen soruyor. Biz, çok daha fazla Türk gencinin spordan sanata uluslararası tüm yarışlarda görmek istiyoruz” diyor.