George Orwell uğruna savaştığı topraklarda onurlandırdı. İspanya'nın kuzeydoğusundaki Huesca kentine yazarın heykeli dikildi. Orwell'ın savaşta ele geçirmek istediği ama bunu gerçekleştiremediği kentteki heykelini oğlu açtı.

1936-1939 yılları arasında süren İspanya İç Savaşı’nda General Franco’ya karşı Cumhuriyetçilerin safında savaşmak için binlerce insan ülkeye gelmişti. Onlardan biri İngiliz yazar George Orwell’dı. ‘1984’ ve ‘Hayvan Çiftliği’ gibi 20. yüzyılın klasiklerine imza atan yazar ‘Katalonya’ya Selam’ adlı kitabında İspanya günlerini anlatmıştı. Üstelik kitap henüz savaşın devam ettiği günlerde, 1938 yılında yayınlanmıştı.

George Orwell’ın heykeli 85 yıl sonra Huesca’da

O günlerin üstünden 85 yıl geçti. George Orwell’ın savaştığı topraklarda Franco 1975’e kadar iktidarda kaldı. O öldükten sonra ise ülke büyük dönüşüm yaşadı. Savaş sırasında görmeyi çok istediği ama bu isteğini gerçekleştiremediği Huesca İngiliz yazarı onurlandırdı. Yazarın içinde bulunduğu birlik Huesca’yı ele geçirmek üzereyken işler istedikleri gibi gitmemiş ve çekilmek zorunda kalmışlardı. Şimdi bu kentte İngiliz yazarın bir heykeli açıldı.

Huesca kentindeki George Orwell heykelinin açılışına yazarın oğlu Richard Blair de katıldı. 1903’te Hindistan’da Eric Blair adıyla dünyaya gelen George Orwell’ın İspanya’daki heykelinin açılışında konuşan oğlu Richard Blair bu manzarayla karşılaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Heykelin açılışına hayatına başarılı bir iş insanı olarak devam eden Richard Blair’in yanı sıra İspanya Sosyalist Parti yetkilileri de katıldı.

Albert Camus’nün gizemli ‘Yabancı’sı 650 bin euroya satıldı