UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve Gladyatörler Şehri olarak bilinen bir antik kent Stratonikeia. Muğla’nın Yatağan ilçesindeki antik kent dünyanın en büyük mermer kentlerinden de biri. Helenistik, Roma ve Bizans’ın yanı sıra Anadolu beylikleri, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemleri için de önem taşıyan antik kentte 1977’de başlayan kazı çalışmaları devam ediyor.
Yıl boyunca süren kazılarda yeni bulgular ortaya çıkmaya devam ederken yeni bir haber geldi. Stratonikeia Antik Kenti’nde kuzey ve batı caddeleri ile Roma hamamının ardından tiyatro alanında yürütülen kazılarda bugün de işler durumda olduğu belirlenen yaklaşık 2,250 yıllık pis su kanalları, yani kanalizasyon bulundu.
Sratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Karya bölgesinin en önemli kentlerinden Stratonikeia’nın Anadolu’nun yerli halkı Karyalılar ve Leleglere ait bir yerleşim yeri olduğunu ve antik kentin tiyatro ile birçok bölgesinde hem kazı hem koruma hem de restorasyon çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Ayrıca bu alanda Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait yerleşimlerin olduğunu söyledi.
Söğüt bulunan kanalizasyonu ise şu sözlerle anlattı: “2 bin 250 yıl önce buradaki düzenlemelerde tiyatronun altında içinde yürünebilecek kadar büyük pis su kanalı yapmışlar. Tiyatronun suyunu drenaj etmişler. Su kendiliğinden 2 bin 250 yıl sonra bile akıp gidiyor. Onun için inanılmaz mutlu olduk.”
Antik kentteki kazı çalışmaları kapsamında 2019’da kuzey şehir kapısından itibaren kuzey caddede, batı caddesinde, Roma hamamında ve kütüphanede kanalizasyon bulunmuştu. Ekip son çalışmasında tiyatronun üst kanal sistemini bulmuş, alt sistem üzerinde çalışıyordu.