Klaus Schmidt, kazılarını yürüttüğü Göbeklitepe ile dünya tarihinin yeniden düşünülmesine ve yazılmasına öncülük etti. Şanlıurfa’daki buluntular henüz yerleşik hayata geçmemiş insanlığın bugüne bıraktığı en önemli yapılardan biri. Beş yıl önce UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de giren bu tarihi bölgeki kazıları yürüten Schmidt, dokuz yıl önce aramızdan ayrılmıştı.
Klaus Schmidt, 11 Aralık 1953’te Almanya’nın Feucthwangen kentinde dünyaya gelmişti. Bu yıllar aynı zamanda Göbeklitepe’de ilk alan araştırmalarının yapıldığı dönemdi. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi, Chicago Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırmada bölgeye dair önemli bulgalara rastlamıştı. Ancak bu dönem kazılar başlamamıştı.
Klaus Schmidt 1994 yılından bu yana Göbeklitepe’deydi
1994 yılında Heidelberg Ünviersitesi’nden Klaus Schmidt, bölgeye gelerek araştırmalarını yoğunlaştırır. Ertesi yıl da Göbeklitepe’de ilk arkeolojik kazı çalışması başlar. Kazıları Şanlıurfa Müzesi ve İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü birlikte yürütmektedir. Arkeolojik kazıların başındaki isim ise Harald Hauptmann’dır. Bu süreçte danışman olarak kazılara dahil olan arkeolog, 2007’ye gelindiğinde kazıların başkanlığını üstlenir.
Göbeklitepe kazılarıyla özdeşleşen Klaus Schmidt, vefat ettiği 2014 yılına kadar bölgenin dünya kamuoyunda da daha fazla bilinirlik kazanması adına çalışmalar yürütür. Heidelberg Üniversitesi’nde görevli olan arkeolog, aramızdan ayrılışının dokuzuncu yılında Şanlıurfa’da anıldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş ve Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli de bilim insanının vefatının 9. yılı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.
Göbeklitepe’nin insanlığın ortak mirasına dönüşmesine katkı sağlayan Prof. Dr. Schmidt’i vefatının dokuzuncu yılında saygıyla andıklarını belirten Turist Rehberleri Odaları Birliği Denetim Kurulu Başkanı ve Şanlıurfa Rehberler Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, şöyle devam etti:
“Göbeklitepe’nin hem kazılmasında hem dünyaya tanıtılmasında Klaus’un büyük emekleri ve gayretleri oldu. Adeta ömrünü hem Şanlıurfa hem Göbeklitepe’ye adadı. Turizm rehberleri olarak Schmidt’e yapmış olduklarından dolayı büyük minnet ve saygı duyuyoruz. Bugün de ölüm yıl dönümü, 20 Temmuz 2014’te kalp krizi sonucu ölmüştü. Onun bıraktığı mirasın hem arkeoloji dünyasına hem de Şanlıurfa’ya büyük katkıları oldu. Göbeklitepe’nin UNESCO’ya girmesinde de büyük emek ve gayretleri olmuştu. Hem Şanlıurfalılar hem turizmciler adına Klaus Schmidt’e şükranlarımızı sunuyoruz.”