UNESCO'nun eylül ayında yapacağı toplantıda Gordion Antik Kenti, Dünya Mirası Listesi'ne girmeye hazırlanıyor. Gordion'un kabulüyle birlikte Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki antik kent sayısı 20'ye yükselecek.

Türkiye’nin tarihi ve kültürel miraslarından Gordion Antik Kenti, gelecek ay Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak toplantıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanıyor.

Toplantıya kısa süre kala başkent Ankara’nın Polatlı ilçesindeki antik kente yönelik farkındalık oluşturma çalışmalarına hız verildi. Bu kapsamda Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikle siyasetçilerden bürokratlara, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden tarihçilere kadar katılımcılar Gordion Müzesi’ndeki etkinlikte bir araya geldi. Toplantı öncesi Gordion Müzesi’ni gezen heyet, müzede bulunan eserler hakkında Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç’tan bilgi aldı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Gordion Antik Kenti için düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bir mirası gelecek nesillere aktarmanın önem taşıdığını söyledi. Oktay, şöyle konuştu: “Sadece mirasa topraklarınızda sahip olmak bir şey ifade etmiyor, onu ortaya çıkarmak, onu yaşatarak gelecek nesillere aktarıyor olmak asıl iddia sahibi olmaktır. Bir medeniyetin sahibi olmak, medeniyeti inşa etmek ve gelecek nesillere onu aktarmak demektir. Biz Türkler zaten büyük medeniyetlerin mirasçılarıyız.”

‘Türkiye ikinci evim’

Gordion Kazı Başkanı Charles Brian Rose da Türkiye’nin ikinci evi gibi olduğunu dile getirerek, “Biz Gordion’u çok seviyoruz. İnşallah gelecek ay Riyad’dan iyi haberler bekliyoruz. Bu toplantı bizim için büyük bir şeref” dedi. Etkinliğe ev sahipliği yapan ATO Başkanı Baran da basın mensuplarının soruları üzerine Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 19 miras alanı olduğunu söyledi. Bu sayıyı Gordion Antik Kenti ile 20’ye çıkarmanın gayreti içinde bulunduklarını vurguladı.

Müzik Radarı’nda Ogün Sanlısoy’dan Sarah Brightman’a herkes var