Oscar ödüllü yönetmen ve yapımcı bilgisayar araçlarının sanatsal sürece etkisine rağmen animasyonun hâlâ sanatsal bir mecra olduğunu düşünüyor. En büyük endişesi yapay zeka ve sektöre etkileri değil; istikrarlı aptallık!

Yapay zeka kullanımı ve etik sınırları günümüzün en popüler tartışma konularından biri. Sanat dünyası da bu tartışmalardan muzdarip. Yapay zeka kullanımı geçen yıla damga vuran Hollywood yazarlar ve oyuncular grevinin bile en temel anlaşmazlıklarından biriydi.

Ve tartışmalar bitmek bilmiyor. Bu kez topa Oscar ödüllü yönetmen Guillermo del Toro da girdi. Toronto Film Festivali’ne katılan Meksikalı yönetmen yapay zekanın gerçek insan ifadelerini yeniden yaratabileceğine veya insan yapımı bir sanat eserine benzer bir etki yaratabileceğine ikna olmadığını söyledi.

“Sanatın değeri ne kadara mal olduğu ve ne kadar az çaba gerektirdiğiyle ilgili değildir. Onun huzurunda olmak için ne kadar risk alacağınızla ilgilidir. İnsanlar bu ekran koruyucular için ne kadar ödeyecekler? Bir oğullarını kaybettikleri için mi ağlatacaklar? Bir annelerini mi? Gençliklerini boşa harcadıkları için mi? Hayır, hayır!”

Yönetmen “İnsanlar yapay zekadan endişe edip etmediğimi soruyor, ben de doğal aptallıktan endişe ettiğimi söylüyorum. Bu sadece bir araç değil mi? Eğer birileri yapay zeka tarafından yapılmış filmler istiyorsa hemen izlesin; yapsın” dedi. Yönetmen yapay zekanın insanların ekrana kişisel bir vizyon getirmek için yaratıcı bir şekilde yapmasına bağlı olarak başarılı olacağını veya öleceğini savundu.

Del Toro geçen yıl Annecy Animasyon Film Festivali’nde yapay zekaya değil  aptallığa karşı uyarıda bulunmuştu: “İnsanlar yapay zekadan korktuklarını söylediklerinde hiçbir zekadan korkmayın, aptallıktan korkun diyorum. Her zeka yapay. Aptallık doğaldır. Tamamen, yüzde 100 doğal, organik. İstikrarlı aptallıktan korkun. Gerçek düşman budur.”

Bununla birlikte yönetmen dijital araçlardan ve efektlerden mümkün olduğunca kaçınmaya çalıştığını anlattı: “İnsan ruhunu geri kazanmak için insanlar tarafından yapıldığını bildiğimiz şeylere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. El yapımı gibi görünen şeyleri seviyorum. Mükemmellikten nefret ediyorum.”

Del Toro şu ara Netflix yapımı ‘Frankenstein’ı çekiyor.

Tom Hanks’ten yapay zeka uyarısı: Kandırılmayın, zor kazandığınız paraları kaybetmeyin