Niğde'deki Gümüşler Manastırı dünyada benzeri eşi pek görülmeyen bir freske ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçilerden büyük ilgi gören 'Gülen Meryem Ana' tasviri manastırın en dikkat çeken yönü olma özelliği taşıyor.

Anadolu Ajansı’nın dün geçtiği bir haber pek çok yayın organında yer buldu. Haber Niğde’deki 1400 yıllık bir manastır ve freskiyle ilgiliydi. ‘Gülen Meryem Ana’ başlığıyla servis edilen haber mecralarda da bu şekilde yer buldu. Bu freskin bildiğimiz diğer fresklerden büyük bir farkı vardı. O da adı üstünde, gülümsemesi.

Kapadokya’da 8. yüzyılda inşa edilen Gümüşler Manastırı’nın duvarlarında yer alan bir Meryem Ana freski gülen yüz tasvirine sahip. Bu da onu dünyanın dört bir yanındaki kilise ve manastırlardaki Meryem Ana fresklerinden farklı kılıyor. Zira bugüne kadar bu dini yapılarda Meryem Ana genellikle ciddi ya da hüzünlü tasvir edilir. Uzmanlar böyle bir örneğe dünya genelinde pek rastlanamayacağı görüşünde.

1963’te İngilizler tarafından restore edilmişti

15 metre çapında 14 metre yüksekliğindeki kayaya oyulmuş manastırın bu özelliği onu dünya çapında özel bir yere konumluyor. Üstelik bir avlusu olması Gümüşler Manastırı’nı Kapadokya özelinde de diğer yapılardan ayırıyor. 1963 yılında İngiliz restoratör Michael Gough tarafından restore edilmişti. O tarihten bu yana ziyaretçi ağırlayan manastırın en dikkat çekici yeri haline gelen freske özellikle Avrupa’dan gelen ziyaretçiler şaşkınlık ve ilgiyle özel önem veriyor.

Gümüşler Manastırı’ndaki iç avlu onu Kapadokya’daki diğer manastırlardan ayırıyor.

UNESCO 24 yeni Dünya Mirası’nı açıkladı: Listede Türkiye yok