Muhafazakar dünyanın bale ile nasıl bir derdi var bilinmez ama 90’lı yıllardan itibaren zaman zaman özellikle kimi siyasiler, yazarların baleyi hep hedefe koydular. Bu yaklaşımın son örneği, TV100 yazarı Hacı Yakışıklı’nın ‘Devlet Opera ve Balesi mi olur? başlıklı yazısı oldu.
Yakışıklı yazısında “Ben ‘Bale’ isimli etkinliği sevmiyorum. ‘Çocuklarınızı baleye göndermeyin’ diyebilirim, gidilmemesini tavsiye edebilirim. Ama ötesine geçemem; gidenlere ‘hakaret’ edemem, onları ‘ilkel, çağdışı’ diye yaftalayamam! Yalnız ben ‘Devlet Opera ve Balesi’ diye bir şeyin olmasına karşı çıkarım. Bizim kültürümüzde olmayan bir şeyi koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti niye sahipleniyor?” yazdı.
Hacı Bey, sanat evrenseldir ve devlet sanatı destekler.
Türk kültüründe seyirlik oyunlar önemli bir yer tutar.
Osmanlı, devlet geleneğinin önemli bir ayağı olan sanatı himaye etme, sanatçıyı koruma ve destekleme konularında hâmilik sıfatı ile sanatçılara ve sanat kurumlarına… https://t.co/kZGJeyPlqK
— Dr. Batuhan Mumcu (@BatuhanMUMCU) August 21, 2023
‘Hacı Bey sanat evrenseldir ve devlet sanatı destekler’
Yakışıklıya cevap Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi. Mumcu sosyal medyasından “Hacı Bey, sanat evrenseldir ve devlet sanatı destekler. Türk kültüründe seyirlik oyunlar önemli bir yer tutar.
Osmanlı, devlet geleneğinin önemli bir ayağı olan sanatı himaye etme, sanatçıyı koruma ve destekleme konularında hâmilik sıfatı ile sanatçılara ve sanat kurumlarına karşı maddi ve manevi olarak büyük bir destek vermiştir.
Düşündüğünüzün aksine köklü bir opera ve bale geleneğine de sahibiz. 1800’lü yıllardan itibaren Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri kadim kültür başkentimiz İstanbul’a davet ederek pek çok opera ve bale eserinin bu topraklarda sahnelenmesinin önünü açmıştır. Kıymetli kurumlarımızla sanat ve sanatçıları desteklemeye devam edeceğiz” yazdı.
Padişah Sultan Abdülaziz’in bestesi bile var
Hacı Yakışıklı’nın baleyi kültür tarihimizin bir parçası olarak görmemesi üzerine sosyal medyada Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz’in bestelediği ‘Valse Davet’ (Invitation à la Valse) isimli eser hatırlatıldı. Piyano çalan ve birçok bestesi olan Sultan Abdülaziz, 2. Mahmut’un oğlu, 2 Abdülhamid’in de amcasıydı.