Çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Georg Baselitz’in son dönem eserlerini kapsayan ve sanatçının anıtsal boyuttaki resim ve heykelleriyle Sakıp Sabancı Müzesi2nin (SSM) tüm galeri alanlarını ve bahçesini dolduran sergiye paralel olarak düzenlenecek ‘Baselitz’in Doğduğu Çöl: Nazizm ve Yıkıntıları’ seminerleri Prof. Dr. Berktay’ın sunacağı perspektiflerle izleyiciye sanat ve tarih arasındaki derin bağları keşfetme imkânı sağlıyor. SSM Konferans Salonu’nda 11.00 – 13.00 saatleri arasında yapılacak seminerlerin biletleri öğrencilere yüzde 25 indirimli.
Berktay Nazizm’in tarihsel arka planını anlatıyor
Prof. Dr. Halil Berktay’ın dört oturumluk seminer dizisi eserlerinde İkinci Dünya Savaşı’nın travma ve trajedisine tepki olarak geliştirdiği kendine özgü sanatsal üslubuyla tanınan Georg Baselitz’in sanatsal gelişiminde büyük etkisi olan, 20. yüzyılın en karanlık dönemlerinden Nazizm’in tarihsel arka planını irdeleyerek sanatçının doğduğu ve büyüdüğü ortamı ziyaretçilere anlatmayı amaçlıyor.
12 Ekim Cumartesi günü yapılacak ilk seminerde Faşizm ve Alman varyantı olarak Nazizm konusuna genel bir giriş yapılacak. Konuşmada faşizmin ideolojik kökenleri ve Nazizm’in diğer siyasi akımlardan farkları irdelenecek. 19 Ekim Cumartesi günü İtalya’da Kara Gömlekliler, Almanya’da ise Kahverengi Gömlekliler olarak bilinen paramiliter şiddet örgütlerinin Birinci Dünya Savaşı’nın yarattığı travmayı yaşayan milyonlarca gencin yıkıcı enerjisini kendilerine nasıl çekebildiği konusu işlenecek.
SS’lerden, toplama kamplarından ve Holokost’tan sorumlu Heinrich Himmler’in “mutlaka kadınları ve çocukları da öldürmeliyiz” fikriyatının masaya yatırılacağı üçüncü seminer ise 26 Ekim Cumartesi günü. Seminer dizisi 2 Kasım Cumartesi günü Ölümün Evi olarak bilinen Auschwitz ve orada yaşanan insanlık trajedisi üstüne bir sunumla sona erecek.