Yazar Yavuz Ekinci’nin 2014 yılında çıkan ‘Rüyası Bölünenler’ romanı yayınlanmasından dokuz yıl sonra 14 Mart 2023’te İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi üzerine, kitabın basım, dağıtım ve satışı yasaklanmış, kitabın nüshalarına el konması ve toplatılması kararlaştırılmıştı. Kararın gerekçesiyse “örgüt propagandası” olarak açıklanmıştı.
Romanı cezalandıran yargı daha sonra yazar Yavuz Ekinci’yi hedef tahtasına koydu. Geçen eylül ayında Ekinci İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın kendisine dava açtığını duyurdu. Suçlama bu sefer ‘terör propagandası yapmaktı’. Ekinci sakıncalı bulunan kitabı nedeniyle hapis cezası almakla karşı karşıyaydı ve bu tuhaf sürece “Mahkeme toplatıp yasakladığı romanımın kahramanlarını tutuklayıp hapse atamayınca, bari yazarını rehin alalım, belki gelir diye düşünüyor” diyerek tepki göstermişti.
Her şey 7 Şubat’ta CİMER yapılan şikayetle başladı
23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşması görülen davada öğrenildi ki aslında bütün bunlara sebep olan CİMER’e yapılan bir şikayet. 6 Şubat depremleri olduğunda bir vatandaşımız Ekinci’nin ‘Rüyası Bölünenler’ romanını okumuş, 7 Şubat’ta bitirmiş romanı. Çok etkilenmiş. Türkiye’deki herkesin depremle yatıp kalktığı 7 Şubat’ta bu vatandaşımız CİMER’e girip romandan kötü etkilendiğini yazmış! Bunun üzerine de dava açılmış.
İşte o davanın dün ikinci duruşması vardı. Yavuz Ekinci sanık olarak tekrar savunmasını yaptı: “Yazdığım bir roman sebebiyle bu şekilde burada bulunmaktan ve suçlanmaktan dolayı bir yazar olarak hukuk devleti adına son derece üzüntü duyuyorum. Sayın Mahkemenin 2014 yılında yani 10 yıl önce yayımlanan ‘Rüyası Bölünenler’ romanımı Anayasa ve AİHM’de de düzenlendiği üzere düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesini ve beraatime karar verilmesini talep ediyorum.”
Savunma sonrası mahkeme duruşmaya kısa bir ara verme kararı aldı. Aranın ardından mahkeme heyeti, davanın reddine karar verdi. Böylece hassas vatandaş şikayetiyle başlayan süreç sonlandı ve Uluslararası Pen’in absürd olarak nitelendirdiği dava düştü, Ekinci özgür kaldı. Ama kitabı hala ‘yasaklı’.