Hatay'ın Erzin ilçesindeki Epiphaneia Antik Kenti'nde yer alan Artemis Hamamı'nın turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor.

İssos Harabeleri olarak da bilinen antik kentteki arkeolojik çalışmalar Hatay Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Özdilek’in bilimsel danışmanlığında sürüyor. Çalışma sonucunda Roma döneminden kalan ve antik kentteki su kemerinden beslenen Artemis Hamamı’nın ziyarete açılması planlanıyor.

Çalışmalara Erzinli kadınlar da katılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce onaylanan projede kazıları tamamlanan hamam için koruma çatısı yapılacak. Tarihi eserin ziyaretçiler tarafından rahat incelenebilmesine yönelik gezi güzergahı oluşturulacak. Hamamda farklı yıllarda bulunduktan sonra Hatay Arkeoloji Müzesi’ne götürülen üç mozaik panonun reprodüksiyonlar Erzinli kadınlar tarafından yapıldıktan sonra özgün yerinde sergilenecek.

Artemis Hamamı’nın havadan görünümü.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Özdilek ilk iskan tarihi altı bin yıl öncesine uzanan antik kentteki Artemis Hamamı’nın mozaikleriyle öne çıktığını söyledi. Gezi güzergahı ve koruma çatısı projesinin uygulanmasına başlandığını dile getiren Özdilek çalışmaların bir yılda tamamlanmasının hedeflendiğini anlattı.

Doç. Dr. Banu Özdilek mozaiklerin kadınlar tarafından yapılacak aslına uygun kopyalarının ziyaretçilerle buluşturulacağını belirterek “İlçemizdeki kadınlara mozaik reprodüksiyonu konusunda eğitim vereceğiz. Hem antik gelenek yaşatılacak hem de ilçe kalkınacak. Bu çalışmanın çok yakın zamanda hayata geçmesi için gerekli görüşmeleri yapıyoruz” dedi.

Arkeoloji dünyası şaşkın, Aydın’daki keşfi konuşuyor

Tarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye’nin en genç bağışçısı

Türkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser