Hindistan’da ülkenin en cesur kalemlerinden Booker ödüllü Arundhati Roy hakkında 2010 yılındaki bir konuşmasından dolayı dava açılıyor. Ülkedeki entelektüellerden karara tepki, Roy'a destek var.

Arundhati Roy Hindistan’ın en ünlü yazarlarından biri. Roy ilk romanı ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’ ile Booker ödülünü kazandığı 1997’deki edebi başarısından bu yana önceki ve bugünkü hükümetleri sert şekilde eleştirdi. Yalnızca ülkesi için değil, söz konusu ifade özgürlüğü olduğunda tüm dünya için sesini çıkardı, haksızlığa uğrayanların sesi oldu ödüllü yazar. Kapitalizme, azınlıklara yapılan muameleye ve küreselleşmeye eleştirilerinin yanı sıra insan hakları davalarına desteği nedeniyle hem çok eleştirildi hem çok desteklendi.

Ve şimdi 14 yıl önceki sözleri nedeniyle yargılanacak. Hindistan’da iktidardaki BJP partisi yetkilileri tartışmalı terörle mücadele yasası uyarınca ödüllü Hint Yazar Arundhati Roy’a dava açılmasına izin verdi. Roy 2010 yılında katıldığı bir etkinlikte Keşmir hakkındaki yorumları nedeniyle yargılanacak.

Delhi yönetiminin en üst düzey yetkilisi VK Saxena, Roy ve eski üniversite profesörü Sheikh Showkat Hussain hakkında terörle mücadele yasaları uyarınca yasal işlem başlatılmasına onay verdi.

The Guardian’ın haberine göre suç duyurusu Roy’un tartışmalı bölge Keşmir’in Hindistan’ın ayrılmaz bir parçası “olmadığı” yorumuyla ilgiliydi ve Roy ile diğerlerini Keşmir’in Hindistan’dan ayrılmasını savunan konuşmalar yapmakla suçluyordu. Roy’un Delhi’deki evi panelde yaptığı yorumlar yayınlandığında protestocularca kuşatılmış, BJP kadın örgütünün yaklaşık 150 üyesi Roy’dan açıklamalarını geri çekmesini ya da ülkeyi terk etmesini talep etmişti.

Aydınlardan açık mektup

Şimdi bu karar hem Hindistan’ın hem de edebiyat dünyasının gündeminde. 200’den fazla Hintli akademisyen, aktivist ve gazeteci Hindistan hükümetini Booker ödüllü yazar Arundhati Roy’un ülkenin terörle mücadele yasası uyarınca yargılanmasına onay veren kararı geri çekmeye çağıran bir açık mektup yayınladı.

Grup mektubunda “Bu eylemi esefle karşılıyoruz ve hükümete ve ülkedeki demokratik güçlere herhangi bir konuda özgürce ve korkusuzca görüş bildirme temel hakkının hiçbir şekilde ihlal edilmemesini sağlamaları için çağrıda bulunuyoruz” diyor.

Erzurum Kitap Fuarı’nda belediyenin sansür girişimi tepkilerle engellendi