Lee Dağı’nın tepesinden Los Angeles şehrine bakan 50 metre yüksekliğinde, 400 metre genişliğindeki ikonik tabela bir asırı devirdi. Film ve televizyon endüstrisinin anıtının 100 yıllık yolculuğundaki bazı durakları derledik.

1923: Aslında bir emlak reklamıydı 

Beyazperdenin simgesi olan bu tabelanın yapımı sanıldığı gibi sinema dünyasının işi değil, bir emlak geliştirme projesiydi. ‘Hollywoodland’ yazan tabelayı Los Angeles Times’ın yayıncısı Harry Chandler, bir konut projesinin reklam aracı olarak inşa ettirdi. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 8 Aralık 1923 olduğu tahmin ediliyor. 9 metre genişliğinde ve 13 metre yüksekliğindeki harflerin her biri tahta ve sac levhadan yapıldı. Tabela toplam 21 bin dolara mal oldu. 

1932: Genç oyuncunun intiharı

Peg Entwistl, sinemada istediği başarıyı yakalayamayınca tabelanın H harfinden atlayarak intihar etti

Hollywood’da başarıya ulaşmaya çalışan Peg Entwistle, 16 Eylül 1932’de bir filmin kadrosundan çıkarıldıktan sonra arkasında bir not bırakarak, tabeladaki ‘H’ harfinin üstünden atlayarak intihar etti. Ölümünden sonra ‘Hollywood Tabelası Kızı’ olarak tanındı. Sadece 24 yaşında olan Entwistle’ın kısacık hayatı Hollywood’un en trajik hikayelerinden biri olarak görülüyor. Hollywood hayallerinin çekiciliği ve tehlikesi hakkında dizi, film ve edebi kaynaklara ilham vermeye devam ediyor.

1949: Tabeladaki dört harf kaldırıldı

Yıllar içinde yıpranan tabelanın tamir ve bakımı gazetelere de konu oldu. Hollywoodland Gayrimenkul Geliştirme Şirketi, 1929’daki Büyük Buhran’da çökünce, tabelanın düzenli bakımları da durdu. Rüzgar ve hava koşulları nedeniyle bir noktada ‘H’ harfi devrildi. 1940’ların ortalarında tabelanın mülkiyeti Los Angeles şehrine geçti. Kamuoyu, tabela kaldırılsın mı tamir mi edilsin diye tartıştı. 1949’da Hollywood Ticaret Odası ‘land’ kelimesini kaldırdı ve tabelayı eski haline getirme çalışmaları başladı.

1978: Hugh Hefner, bağış toplama etkinliği yaptı

Hugh Hefner tabela için bir gala düzenleyip bağış toplamıştı

1949’daki restorasyona rağmen 1970’lerin sonlarına doğru tabela yeniden bakıma muhtaç hale geldi. Üçüncü ‘O’ harfi, Lee Dağı’nın yan tarafından aşağı yuvarlandı ve kundakçılar ikinci ‘L’nin dibini ateşe verdi. 1978’de Playboy dergisinin kurucusu Hugh Hefner malikanesinde düzenlediği galada bir bağış kampanyası başlattı. Tabelasız geçen üç aylık sürenin ardından inşaat o yıl içinde tamamlandı. Yeni tabela eskisi ile aynı boyuttaydı. Daha sağlam olması için çelik ayaklar üzerine yerleştirildi.

1992: Adına kurulmuş bir dernek var

Tabelayı korumak ve devamını sağlamak  üzere kurulan ‘Hollywood Sign Trust’ adlı bir dernek kuruldu. Son olarak geçen sene büyük bir yenilenmeden geçen tabela bugün hala bu derneğin öncülük ettiği çeşitli projelerin merkezinden yer alıyor.

2013: Bir dağ aslanı nasıl Hollywood ikonuna dönüştü?

Şehirde vahşi yaşamı bu fotoğraftan daha iyi ne anlatabilir

Takip tasmasının numarasına göre P-22 olarak adlandırılan dağ aslanı Hollywood tabelasının önündeki fotoğrafıyla uluslararası ün kazandı. Fotoğrafın hikayesi şöyle: Jeff Sikich adlı fotoğrafçı National Geographic dergisi tarafından şehirdeki doğal yaşam fotoğraflamak üzere görevlendirilir. Sikich kamerasını tabelanın yakınındaki Griffith Park’a yerleştirir. P-22 birkaç kez kameranın önünden geçerek fotoğrafçıya istediği görüntüleri verir. Jeff Sikich bu ikonik fotoğraf için “Kentteki vahşi yaşamı Hollywood tabelasından daha iyi ne anlatabilirdi ki” diyor. 

Hollywood için çanlar çalıyor: Son 40 yılın en büyük grevi kapıda