Oyuncular Sendikası grevinde oyuncuların stüdyolarla anlaşamayıp masadan kalkmasının ardından aralarında George Clooney, Emma Stone ve Scarlett Johansson'ın yer aldığı oyuncular devreye girdi. Oyuncular stüdyolarla bir görüşme yaparak müzakerelerin tekrar başlamasının yollarını arıyor.

Devam eden Oyuncular Sendikası grevinde oyuncuların stüdyolarla anlaşamayıp masadan kalkmasının ardından Hollywood’un önde gelen oyuncuları devreye girdi. Aralarında George Clooney, Emma Stone, Ben Affleck, Tyler Perry ve Scarlett Johansson’ın yer aldığı oyuncular Oyuncular Birliği başkanı Fran Drescher ve baş müzakereci Duncan Crabtree-Ireland ile Zoom’da görüntülü bir toplantı yaptılar.

14 Temmuz’da Hollywood’da başlayan grevin bitirilmesi için sendika ile stüdyolar müzakerelere başlamıştı. Ancak Oyuncular Sendikası, zorba taktikler uygulama suçladığı stüdyoların sunduğu şartları kabul etmeyeceklerini açıklayarak görüşmelerden çekilmişti.

Clooney, “Bu grev sektör için bir dönüm noktasıdır” diyerek Oyuncular Sendikası’na 1 milyon dolar bağışlamıştı.

Konuşmaların içeriği gizli tutuluyor

Clooney’nin öncülüğündeki oyuncular da görüşmelerin askıya alınmasına odaklanan bir görüştürme gerçekleştirdi. Oyuncular Sendikası yaptığı açıklamada, bir toplantının gerçekleştiğini doğruladı, ancak çevrimiçi gerçekleşmeyen toplantıya hangi isimlerin katıldığı konusunda herhangi bir bilgi vermedi. Oyuncuların sendikanın kararlarının arkasında durduklarını söyledikleri ve şirketlere birçok öneri sundukları söylendi. Bir sendika sözcüsü ise “Her gün üyelerimizle buluşuyoruz ve bu özel konuşmalar hakkında yorum yapmayacağız” dedi.

Oyuncular Sendikası, müzakere sürecini “derin bir hayal kırıklığı” olarak tanımlamış, tüm üyelerini bir kere daha grev saflarına katılıp dayanışmaya çağırmıştı: “Kararlılığımız sarsılmaz. Ülke çapındaki grev ve dayanışma etkinliklerinde bize katılın, sesinizin duyulmasına izin verin. Bir gün daha uzun. Bir gün daha güçlü. Ne kadar sürerse sürsün.”

Tarihin en uzun grevi olma yolunda

Bu cumartesi, Oyuncular Sendikası grevi 100. gününü geride bırakacak.  43 yıldır televizyon ve film şirketlerine karşı yapılan bu grev öncesinde oyuncular 1980’de üç ay boyunca greve gitmişti. Oyunculardan önce greve giden Yazarlar Birliği de 146 günlük grevi geçen ay bitirmişti. Yapımcılarla üç yıllık geçici anlaşma imzaladıklarını duyuran Yazarlar Birliği masadan istediklerini alarak kalktıklarını açıklamıştı.Oyuncular Sendikası ve stüdyolar arasında henüz yeniden görüşmeye yönelik atılmış bir adım yok. Hollywood’un en etkili isimleri grevin akil insanları olarak iki tarafı buluşturabilecek mi bekleyip göreceğiz.