Melodisi şeytanı mı övüyordu? Yoksa Amerikan Rüyası'nın başarısızlığını mı anlatıyordu? 22 Şubat 1977'de yayınlanan 'Hotel California' aradan geçen 47 yılda hem çok dinleniyor hem çok konuşuluyor.

Eagles üyeleri şarkının ortaya nasıl çıktığını daha önce açıklasa da bu gizeme inanmayı sürdüren azımsanmayacak bir kitle var. Bu hafta 47. yaşını kutlayan dünyanın en çok bilinen şarkılarından birini bu vesileyle anmak istedik.

Amerika Birleşik Devletleri’nde hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi bulunan Eagles merakla beklenen beşinci albümleri ‘Hotel California’yı 22 Şubat 1977’de yayınlamıştı. Plağı satın alıp eve gidene kadar neyle karşılaşacağının merakıyla içinde kelebekler açan o şanslı nesil pikabın iğnesini plağa değdirdiği an çağın en büyük şarkılarından birine tanıklık ettiğini hissetmiştir muhtemelen. Albümle aynı adı taşıyan açılış şarkısı ‘Hotel California’ plaktaki diğer şarkıların bir hayli önüne geçer.

Vietnam dönüşü Hotel California

Albümün yayınlandığı 1977 yılında karşımızda çalkantılı bir ABD gündemi ve toplumu vardı. Vietnam Savaşı’nın sona ermesinin üzerinden iki yıl geçmiş ancak toplumda travmaları yaşanmaya devam ediyordu. Savaşın meşruiyetine dair yoğun eleştiriler bir yana cepheden dönen askerlerin özellikle ruhsal durumu tartışmanın odağındaydı. İşte bu koşullarda albümün ilk şarkısının sözleri komploları da beraberinde getirdi.

Meksika’da hâlâ ziyaretçilerini ağırlayan ve şarkıya ilham olan Hotel California.

Eagles üyeleri Don Felder, Glenn Frey ve Don Henley’in birlikte yazıp bestelediği ‘Hotel California’ öyle bir patlama yarattı ki tüm dünyada yankı uyandırdı. ABD’de yayınlanır yayınlanmaz bir numaraya yükselen şarkıyla grup Avrupa, Asya ve Avustralya’da da dinleyicilere erişme imkânı buldu. Şarkı pek çok ülkede zirveye yerleşirken soyut anlatımın yüksek olduğu şarkı sözlerine dair komplo teorileri de artarak devam ediyordu. Özellikle daha muhafazakar çevrelerde ortaya atılan iddialar bugüne değin devam ederken grup üyeleri şarkının hikâyesi konusunda yıllarca sessiz kalmayı tercih etmişti. Ta ki Meksika’da hizmet veren aynı adlı otelin sahipleri dava açana kadar.

Albüm versiyonunda neredeyse üç dakika boyunca üç gitarın çok sesli solosuyla başka bir boyuta taşıyordu. Zaten şarkı Los Angeles’ta yaşayan ve hayata ABD’nin geri kalanından çok daha farklı bakan gençlerin bir ürünüydü. Halbuki Don Felder dışında grubunun hiçbir üyesi ne Los Angeleslı ne de Kaliforniyalıdır. Ama ortaya çıkan şarkı bu eyaletin yaşam tarzına bir eleştiri olarak kurgulanmıştı. Lüks yaşam ve Amerikan rüyasıyla ilgili alegoriler içeren şarkının bu hikâyesi elbette hakkında üretilen komplo teorilerini ortaya atanlar tarafından tatmin edici bulunmadı. Meksika’nın Pasifik kıyısındaki Baja Kaliforniya yarımadasında bulunda Todos Santos kasabasındaki otel sahibi de şarkının hikâyesinden tatmin olmayanlar arasındaydı.

Meğer şarkı Amerikan Rüyasını anlatıyormuş

Otelinin adıyla büyük şöhret yakaladığını iddia ettiği Eagles üyelerini mahkemeye veren işletme sahibinin açtığı dava üzerine şarkının bestecileri hakim karşısında eserin hikâyesini açıklamıştı. Yıllarca efsaneye dönüşen farklı hikayeler ve komploların ardından 2017 yılında yani tam 40 yıl sonra resmi bir açıklama yapılmıştı. Don Felder, Glenn Frey ve Don Henley bestedikleri Hotel California şarkısının Meksika’daki otelle ilişkili olmadığını savundu. Bunun alegori olduğunu belirten müzisyenler aslında Amerikan rüyasını ve onun başarısızlığını vurguladıklarını iddia etti. Felsefi açıdan hazcılığa karşı olduklarını belirten grup şarkıyı biraz da yaşadıkları Kaliforniya’nın yaşam tarzına bir eleştiri olarak kaleme almıştı. En azından böyle söylediler.

Peki yazının başında bahsettiğimiz ve özellikle Amerikalı Evanjelistlerin sık sık dile getirdiği gibi şarkının şeytani bir melodi olduğu iddiası doğru mu? Grup üyeleri belli ki fazla ciddiye almadıklarından bu soruya cevap vermedi. Komploların ardı arkası kesilmezken ortaya atılan bir iddia da oldukça enteresandı. İddiaya göre şarkının melodilerini tersten çaldığında bu şeytanın melodisiydi. Bu komploya göre Hotel California yazar ve satanizmin kurucusu kabul edilen Anton Lavey’in mabediydi.

Gipsy Kings de seslendirmişti

Mahkemedeki ifadelere yansıdığı üzere şarkının özünü oluşturan alegoriyinin yanı sıra önemli bir bölümünü kaplayan gitar soloları, hakkında konuşulmayı hak ediyor. Özellikle canlı versiyonlarında üç gitardan çıkan melodiler, barok dönemin matematiksel nota dizilimlerini anımsatırken 1970’lerin rock seslerinin de en karakteristik örneklerinden biri oldu. Rolling Stone dergisi tarafından Tüm Zamanların En İyi 100 Şarkısı’ndan biri olarak seçilen ‘Hotel California’ yaklaşık yarım yüzyıllık geçmişinde hem Eagles’a hem de daha sonraki dönemde onu seslendiren Gipsy Kings gibi topluluklara milyonlarca dinleyci kazandırdı.

Soyut anlatımı, hayranlık uyandıran gitar soloları ve komplo teorileriyle rock müziğin kanonik eserlerinden biri olmayı çoktan başaran ‘Hotel California’ onlarca platin ve altın plak kazandı. 47 yıl önce yayınlanan albüm geçen süre zarfında yaklaşık 35 milyonluk bir satışa ulaşarak hem grup hem de genel manada müzik tarihi açısından önemli bir seviyeye ulaştı. Şarkının yakaladığı bu büyük başarıdan üç yıl sonra 1980’de Eagles grubu dağılmıştı. Ancak şarkının popülaritesi o denli büyük oldu ki grup elemanları bir süre sonra yeniden bir araya gelip sadece turneler düzenlediler, bu başyapıtı konserlerine gelen binlerce müzikseverle birlikte söylemeye devam etti. Dünya döndükçe Don Felder’in o muhteşem elektro gitar solosu bir yerlerde yankılanacak.

Berlin’deki Türk mahallesinde bir İngiliz: David Bowie