Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül'de açıklanan Uluslararası Hrant Dink Ödülü, bu yıl Açık Radyo ile Kolombiya’da insan hakları ihlallerine karşı mücadele eden José Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi'ne verildi. Gazeteci Hrant Dink bir dönem Açık Radyo'da program yapmıştı.

15. yıldır Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül akşamı açıklalan, Uluslararası Hrant Dink Ödülü, bu yıl Açık Radyo ve Kolombiya’da insan hakları ihlalleri davalarında toplumun farklı kesimlerine yardım etmek amacıyla, 1960’larda profesyonel hukukçular tarafından kurulan José Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi’ne verildi.

Rakel Dink: Bıkmak, yorulmak, usanmak yok

Dün akşam Arter’de düzenenlenen ve Yiğit Özşener’in sunuculuğunu üstlendiği törende,  önce Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink söz aldı. Dink konuşmasında “Ülkemiz öyle içler acısı bir durumda ki, söylersen olmuyor, söylemezsen hiç olmuyor. İfade özgürlüğü, hak aramak, gerçeği aramak, ölüm riskiyle karşı karşıyasın demek. Nitekim Hrant’ı arkadan vurarak öldürmediler mi? Maalesef, düzen yarattığı ötekilerle beslenerek büyümeye devam ediyor.

Ermeni, Rum, Yahudi, Kürt, Alevi, kadınlar, şimdi göçmenler ve cinsiyet ayrımcılıkları… Bugün sizleri selamlarken hatırlamak istediğim çok kişi ve kurum var. Sevgili Çiğdem Mater, Osman Kavala ve tüm Gezi tutukluları, siyasetçi veya gazeteci… Keşke hiç kimse doğruluğu, dürüstlüğü yüzünden tutuklanmasa. O zaman biraz umut, biraz güven yeşerirdi. Ya cumartesinin acılı anneleri? Suçları gözaltındayken kaybedilen çocuklarının akıbetini sormak, mezarlarını istemek. Devlet onları gördükçe suçunu hatırlıyor. Hrant’ın sözünü tam yerinde hatırladım: Bıkmak, yorulmak, usanmak yok. Tekrar tekrar anlatacağız. Bu da bizim acımız olsun” dedi.

Hrant Dink, adına verilen ödülü alan Açık Radyo’da program yapmıştı

Sonra da ödüller açıklandı. Hrant Dink’in bir zamanlar program yaptığı Açık Radyo ödülü alanlardan biriydi. Yıllar önce Açık Radyo mikrofonlarından Hrant Dink radyoyu şöyle anlatmıştı: “Bence Açık Radyo’nun ne olup ne olmadığını her şeyden iyi anlamak gerekiyor ki ona sahip çıkılsın. O bilince sahip çıkmak gerekiyor. Bilinç olmadan bir şeye sahip çıkmak imkânsız çünkü. Benim şahsımda, benim karakterimde yarattığım o bilinç, dediğim gibi şu: Bizim bir tür entelektüel ihtiyaçlarımızın, entelektüel hatta estetiksel karşılanması…Yani estetikle ne alakası var diyebilirsiniz. Diyebilirsiniz ki sesi dinlemenin, radyonun estetikle ne ilgisi var?

Bence estetiksel de bir yanı var bunun. “Entelektüel estetizmin” diyelim isterseniz bir miktar yoğunlaşabildiği, korunabildiği, savunulabildiği … kalitenin korunabildiği, sunulabildiği yegâne alan gibi geliyor bana burası. İnşallah diğer radyolar da size benzer.”

Ömer Madra: Hedefimiz özgür, demokratik bir toplumun var olması için katkıda bulunmak

Bir zamanlar Hrant Dink ile yayında karşılıklı konuşan Ömer Madra Açık Radyo adına ödülü alırken “Bu ödül şüphesiz aldığımız ödüller arasında en değerlisi. Ödülü tüm radyo adına alıyorum, bu mutluluğu tarif edemem. Açık Radyo, dünyanın tüm müzik türlerini, dillerini, yeryüzü canlılarının seslerini tüm toplumla paylaşmaya girişiyor. Radyomuz bağımsız yayınlarını, kişisel sponsorluğuyla 1995’ten beri sürdürüyor. Ana hedefimiz özgür, demokratik bir toplumun var olması için katkıda bulunmak” dedi.

‘Ödülü Kolombiya’daki tüm hak savunucularına adıyoruz’

Jose Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi’ne ödülü Prof. Dr. Turgut Tarhanlı takdim etti. Grup adına konuşan Jomary Ortegón Osorio “Kolombiya, insan ve çevre hakları savunuculuğu yapanlar için dünyadaki en tehlikeli ülkelerden biri olabilir. Yüzlercesi tehdit edildi, birçoğu ya sürgünde ya hapiste ya da yaşamı, toprağı, çevreyi, barışı ve herkesin hakkını savundukları için adil olmayan bir şekilde yargılanıyor. Ödülü, Kolombiya’daki tüm hak savunucularına adıyoruz, çünkü onlar bizim ilham, cesaret ve umut kaynağımız” dedi.

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa ‘ışık’ tutanların anıldığı, risk alan, yol açan insanların ve toplulukların selamlandığı videoyla 2023 yılının ‘Işıklar’ı gösterildi. Bu yılın ‘Işıklar’ı arasında, Fransa’dan Gürcistan’a, Hindistan’dan İsrail’e, Kıbrıs’tan Brezilya’ya, insan hakları, adalet, cinsiyetçilikle, ekonomik adaletsizlikle ve yoksullukla mücadele, ekolojik hak savunuculuğu gibi pek çok konuda yaptıklarıyla insanlara ve insanlığa ilham veren kişiler ve girişimler yer aldı.

Hrant Dink davasının firari sanığı önce yakalanıp sonra serbest bırakılmış