Londra'daki Victoria & Albert Müzesi, New Yorklu rakibi Metropolitan Müzesi ile Orta Çağ'dan kalma fildişi Hz. İsa heykelini almak için yarışıyordu. 2.5 milyon doları gözden çıkaran müze bu yarışı kazandı.

Londra’daki Victoria & Albert Müzesi (V&A), İsa’nın çarmıhtan indirilişini tasvir eden bir Orta Çağ fildişi heykeli satın alırken New York Metropolitan Sanat Müzesi’ni geride bıraktı. Eser için 2 milyon 540 bin dolar ödeyen V&A Müzesi bu rakamla Metropolitan tarafından teklif edilen 2,5 milyon doları geçti ve heykelin sahibi oldu.

Victoria & Albert Müzesi heykel için devletten destek aldı

Satın alma işlemi ‘Çarmıhtan İndiriliş’ başlıklı ve 1190 ila 1200 yıllarına tarihlenen Romanesk oymanın geçtiğimiz kasım ayında Birleşik Krallık makamları tarafından ihracat lisansının ertelenmesinin ardından tamamlandı. Bu da V&A Müzesi’ne fiyatı uygun hale getirme fırsatı verdi. Hükümete tavsiyelerde bulunan ihracat inceleme komitesi heykeli son beş yılda ele aldığı “kültürel ve estetik açıdan en önemli objelerden biri” olarak tanımlamıştı.

V&A Müzesi hükümet destekli Ulusal Miras Anma Fonu’ndan 1 milyon dolar ve müze alımlarına yardımcı olan bir İngiltere hayır kurumu olan Sanat Fonu’ndan 440 bin dolar yardım alarak parayı başarıyla topladı. Headley Trust’ten de destek sağlandı, müze bir miktar da kendi kaynağını kullandı.

‘Romanesk işçiliğin kayıp parçası’

18 santimetre yüksekliğindeki fildişi heykel muhtemelen ‘Son Akşam Yemeği’ni tasvir eden bir sunağın parçasıydı. Ancak bu sunak hakkında bir bilgi yok. Bir varsayıma göre 16. yüzyıldaki reform hareketi sırasında Protestanlar tarafından tahrip edildi.

Heykeli satın alabilmek için New York Metropolitan Müzesi ile kıyasıya bir rekabete girişen V&A Müzesi direktörü Tristram Hunt “bu görkemli oymada Hıristiyan kültürünün Romanesk tasarımın ve Ortaçağ işçiliğinin kayıp bir öyküsünün yakalandığını” sözleriyle heykelin önemine çıkan bir açıklama yaptı.

The New York Times seçti: 21. yüzyılın en iyi 100 kitabı, birinciliği Ferrante’ye verdiler!