Aralarında Tilda Swinton, Steve Coogan, Miriam Margolyes, Mike Leigh, Asif Kapadia'nın da olduğu 2 bin sanatçı Gazze'deki katliamın durdurulması ve ateşkes için çağrıda bulundu. Sanatçılar yayınladıkları bir açık mektupta hükümetlerini ‘İsrail’in savaş suçlarına yardım ve yataklık etmekle’ suçladı.

“Bir suça ve bir felakete tanık oluyoruz. İsrail, Gazze’nin çoğunu moloz yığınına çevirdi ve 2,3 milyon Filistinliye su, elektrik, gıda ve ilaç tedarikini kesti. BM’nin insani işlerden sorumlu müsteşarının sözleriyle, ‘ölüm hayaleti’ toprakların üzerinde asılı duruyor.

Gazze zaten mülteciler ve mültecilerin çocuklarından oluşan bir toplum. Şimdi, havadan, denizden, karadan bombalanan, büyükanne ve büyükbabaları geçmişte silah zoruyla bölgeden sürülen yüz binlerce kişiye bir kez daha kaçmaları söyleniyor, aksi takdirde hayal edilemeyecek ölçekte toplu cezalarla karşı karşıya kalacaklar.

‘Suç ortaklarının hesabının sorulacağı bir zaman gelecek’

İsrail Savunma Bakanı’nın ‘insansı hayvan’ olarak tanımladığı, haklarından mahrum bırakılan bu insanlar, neredeyse her şeyin yapılabileceği insanlar haline geldi. Hükümetlerimiz sadece savaş suçlarına göz yummakla kalmıyor, aynı zamanda onlara yardım ve yataklık da ediyor. Suç ortaklarının hesabının sorulacağı bir zaman gelecek.

Ancak şimdilik sivillere yönelik her türlü şiddet eylemini ve bunu kim gerçekleştirirse gerçekleştirsin uluslararası hukukun ihlalini kınarken, Gazze’ye uygulanan benzeri görülmemiş zulme son vermek için elimizden geleni yapmak yükümlülüğümüzdür. Gazze’nin yok edilmesine ve Filistin halkının kitlesel olarak yerinden edilmesine karşı olan küresel hareketi destekliyoruz.

Hükümetlerimizden İsrail’in eylemlerine verdikleri askeri ve siyasi desteği sona erdirmelerini talep ediyoruz. Derhal ateşkes sağlanması ve insani yardımların engellenmeden girebilmesi için Gazze’deki kapıların açılması çağrısında bulunuyoruz.”

Uluslararası arenada tanınmış 2 bin sanatçının altına imza attığı bir açık mektup bu. Sanatçılar arasında Tilda Swinton, Steve Coogan Miriam Margolyes, Mike Leigh, Asif Kapadia, Michael Winterbottom, Sam Heughan, Josie Long, Frankie Boyle, Marina Warner, Jacqueline Rose, Gillian Slovo, Courttia Newland, Tanika Gupta, Abbie Spallen, Anthony Anaxagorou Tai Shani, Oreet Ashery, Larissa Sansour, Rosalind Nashashibi, S. Personel, Florence Peake ve Georgina Starr gibi isimler var.

Gazze katliamına sanat dünyasından tepki: Bu bir insanlık suçu ve utancıdır

İsrail Filistin savaşı kültür sanat dünyasını da ikiye böldü