İklim krizi tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor, antik kentler de bundan nasibini alıyor. Meksika'daki yoğun ve beklenmedik yağışlar Ihuatzio arkeolojik alanındaki antik bir piramidin kısmen çökmesine neden oldu.

Meksika’nın Michoacán eyaletindeki yoğun yağışlar Ihuatzio arkeolojik alanındaki antik bir piramidin kısmen çökmesine neden oldu. Aslında olayın tarihi 29 Temmuz’du ve yetkililer hemen ertesi gün bölgeyi incelemeye gitti ancak resmi açıklama araştırmalar tamamlanınca yapıldı.

Meksika’nın tarih öncesi, arkeolojik, antropolojik, tarihi ve paleontolojik mirasının araştırılmasını, korunmasını, korunmasını amaçlayan Instituto Nacional de Antropología e Historia’nın (INAH) hasar hakkında bir açıklama yaptı. INAH yaptığı duyuruda şiddetli yağışların yüksek sıcaklıklar ve uzun süreli kuraklıkların neden olduğu çatlaklara sızarak yüzyıllardır bozulmadan kalan yapının bütünlüğünü tehlikeye attığını duyurdu.

Bu durumda iklim kriziyle yakından ilgili. Bazı uzmanlar bu olayların ve kaybolan tarihin her ikisinin de giderek kontrolden çıkan küresel iklim krizinin bir göstergesi olduğunu söylüyor. Raporda iklim krizinin öncelikli olarak korunacak alanları ve koleksiyonları belirleyecek bir olay olduğu söylendi. Tabii  yapıların iklim krizine ne kadar dayanacağı ve nasıl tepkiler vereceği de bilinmiyor. Bu örnekte olduğu gibi yıkımların sayısı da artabilir.

Michoacán’daki Ihuatzio Arkeolojik Bölgesi’ndeki kısmen çökmüş piramit
Fotoğraf: Ramiro Aguayo, INAH.

Piramit bin yıldan daha uzun süre önce Michoacan’dan gelen yerli topluluğun, günümüzdeki Purépecha halkının ataları tarafından inşa edildi. Purépecha kültürü 14. yüzyılda ortaya çıktı. Hem Aztekleri hem de İspanyol sömürgecileri gönderdikten sonra tüm Orta Amerika’daki ikinci en büyük kültür haline geldi.

Ihuatzio zirve noktasında yaklaşık 150 hektarlık bir alanı kaplıyordu ve şu anda yedisi arkeoloji parkında sergilenen en az 84 yapıya ev sahipliği yapıyordu. Yerleşim ilk olarak MS 900’de Nahuatl dili konuşan gruplar tarafından işgal edildi, ancak Purépecha imparatorluğunun ilk merkezi olarak hizmet verdiği görkemli günleri MS 1200 ile 1521 yılları arasındaydı.

Bir arkeoloji müjdesi daha: Ordu’da yeni bir zemin mozaiği bulundu