Yazar ve sanat tarihçisi Iwona Blazwick, 18. İstanbul Bienali'nin küratörü oldu. Yıllardır bienalin danışma kurulunda yer alan Blazwick'in küratör olarak duyurulmasının ardından sanatçılar merak ediyor. Tarihinde ilk kez danışma kurulundaki isimleri açıklamayan İKSV yeni bir gelenek mi başlattı?

Sanatçılar danışma kurulunda kimlerin yer aldığını öğrenmek istiyor ve soruyor: Danışma kurulunda yer alan Iwona Blazwick kendisini seçen kurulda da yer aldı mı?

Bu sene 18. yaşını kutlayacak İstanbul Bienali’nin küratörü geçen hafta duyuruldu. İngiliz yazar ve sanat tarihçisi Iwona Blazwick, 14 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek bienalin küratörlüğünü üstlenecek. Üstelik Blazwick, Bienale yabancı bir isim değil. Çok sayıda kişisel ve karma sergisinin küratörlüğünü yapan ve kamusal alanda sanat eserleri sipariş eden Iwona Blazwick, yıllardır bienalin danışma kurulunda yer alıyor.

İKSV ilk kez danışma kurulundaki isimleri açıklamadı

Ancak bu sene İKSV cephesinden alışkın olunmayan bir hamle geldi. İKSV’nin tarihinde ilk kez İstanbul Bienali’ni seçen danışma kurulunda kimlerin olduğunu açıklamadı. Hal böyle olunca akıllara, Iwona Blazwick bu sene de bienalin danışma kurulunda yer alıyor mu; küratörü belirleyen isimler arasında yer alıyorsa, kendini mi seçti soruları geldi.

Sanatatak’ın haberine göre küratör ve eleştirmen Duygu Demir, sosyal medyada yaptığı paylaşımında İstanbul Bienali küratörünü belirleyen danışma kurulunda kimlerin olduğunu öğrenmek istediğini duyurdu. Demir’in sosyal medya hesapları kitli olduğu için paylaşımını paylaşamıyoruz ancak sorunun yanıtını merak eden başka isimler de var.

Sanatçılar, İKSV’den şu soruları yanıtlamalarını bekliyor: Bu yıl İstanbul Bienali küratörünü seçen kurulda kimler yer alıyordu?, Neden danışma kurulu üyelerinin isimleri kamuoyuna açıklanmadı?, Danışma kurulunda yer alan Iwona Blazwick kendisini seçen kurulda da yer aldı mı? Kendisi kendisini mi seçti?,Eğer öyle yaptıysa, kürator olmak için özel bir proje mi önerdi pek çok küratör olmak için başvuran küratör gibi?

İKSV yeni bir gelenek mi başlattı?

Küratör Merve Elveren de Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımla bu soruları İngilizce sordu. Sanatçı Köken Ergun da İngilizce olarak yaptığı sosyal medya paylaşımda “Iwona Blazwick, yıllardır bienalin danışma kurulunda yer alıyor.  Kendisini seçen kurulda da mı yer alıyor? Uta Meta Bauer de bienalin danışma kurulundaydı sonra bienalin küratörü olmuştu. Bu böyle bir gelenek mi artık? Neler oluyor?” diye sordu.

Çağdaş sanat ona çok şey borçlu: Şenol Yorozlu artık eserleriyle yaşayacak