Muğla'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazılarda insan boyutunda bir ilham perisi (müza) heykeli bulundu. 2 bin 175 yıllık heykel antik kentin Roma hamamında ortaya çıkarıldı.

Türkiye’de 12 aya yayılan arkeolojik kazılarda her gün tarihi bir buluntu ortaya çıkarılıyor. Bu seferki haber Muğla’dan. Stratonikeia Antik Kenti’nde devam eden kazılarda 2 bin 175 yaşında bir heykel bulundu. Antik Dönem mitolojisinin ilham perilerinden dans eden müza (mousa) heykeli arkeolojik kazılar sonucu yeniden gün ışığına kavuştu. Heykel çalışmaların ardından Muğla Müzesi’nde sergilenecek.

Stratonikeia Antik Kenti’nde 2023 yılında gerçekleştirilen çalışmalarda bulunan heykel Roma Dönemi’nde kopyaları yapılan bir eserin Helenistik Dönem’e ait tek orijinali olma özelliği taşıyor. Milattan önce 2. yüzyılın meşhur heykeltıraşlarından Philiskos’un olduğu bilinen ve Zeus ile Mnemosyne’nın kızları ilham perilerinden dans eden müzanın Anadolu ve Yunanistan gibi dünyanın farklı bölgelerinde sadece Roma Dönemi kopyaları biliniyor.

İlham perisi heykeli Muğla Müzesi’nde sergilenecek.

İlham perisi eşinin tek örneği

Stratonikeia Antik Kenti’nde bulunan heykel ise heykeltıraşın Helenistik Dönem’e ait tek orijinal çalışması olarak Roma Dönemi kopyasından ayrılıyor. Eserin Helenistik Dönem’in ünlü heykeltıraşı Philiskos’un Stratonikeia’da çalışmış olduğunu göstermiş olması da arkeologlar için ayrıca önem taşıyor. Stratonikeia Antik Kenti’ndeki Roma Hamamı’nın havuzlu soğukluk bölümünde (frigidarium) yapılan çalışmalarda kaidesiyle birlikte ortaya çıkan heykelin başı ve kolları buluntular arasında yer almıyor. Daha önce Yunanistan’ın Rhodos adasında olduğu gibi Antalya’nın Perge Antik Kenti’ndeki Roma Hamamı’nda da bu heykelin kopyası bulunmuştu.

British Museum’dan Yunanistan’a teselli: Su testisini ödünç verdiler