Geçen sezonun öne çıkan dizilerinden ‘İnci Taneleri’ ikinci sezonuna başladı. Dilber ve arkadaşlarının itiş kakışında Zahir hastanelik olunca, Cihan’ın çete savaşlarında da işler kızışınca karakterlerimiz sezona kaçak olarak giriş yaptı.

Azem hocamız (Yılmaz Erdoğan) nicedir aradığı kızı Nehir’le (Sera Kutlubey) eşinin mezarında karşılaşmış, ama hasret giderememişti. Çünkü eşinin katilinin kim olduğunu, en çok açıklama borçlu olduğu çocuklarından saklamaya devam etmişti. Umutlanmayın, yeni sezon yeni bilgiler getirmedi. Azem’in ağzı hâlâ yazdan kalma kışlık domates konserveleri kadar sıkı. Arkadaşları da Azem’den hallice! Nehir kapılarına kadar gidip gerçeği sorduysa da tık yok. ‘Kasabanın Sırrı’ mübarek.

Şiddet sarmalı

Dilber (Hazar Ergüçlü) geçen sezon şiddet faili kocası Zahir’den (Mustafa Yıldıran) bir türlü kurtulamamıştı. Finalde ikili kozlarını paylaşırken iş şiddete varmış ve bir silah patlamıştı. Yeni sezonda öğrendik ki Dilber’i Zahir’den kurtarmak için Zerre’nin (Orkuncan İzan) doğrulttuğu tetiği Yıldız (Ümit Beste Kargın) çekmiş. Zahir yaralanınca Dilber ve tayfası hemen topukladı tabii. Artık kaçak oldukları için Azem’in aile dostları onlara kapılarını açtı. Malum, Dilber’in evi barkı yok.

Çete savaşları

Gelelim çetelere. Azem’in oğlu Cihan (Kubilay Aka) geçen sezon emrine girdiği Reyyaz’a da (Selim Erdoğan), bunca yıl birlikte yol yürüdüğü Nusret’e de (Rıza Kocaoğlu) vizyon ve misyon farkları gereği rest çekti (Etik çetenin tek adresi!). Reyyaz’ın âlemin kralı olarak tanındığını düşünürsek Cihan tam olarak neyine güvendi bilmiyoruz, ama dualarımız kendisiyle. Anlaşılan o ki Dilber ve tayfası gibi kaçak hayatı yaşayacaklar bir süre.

Dizi yansıması

🔴 Kadına şiddetin gerek ana gerekse yan temalarla işlendiği dizi şu mesajı ekranlara getirerek başladı: “Kadına yönelik şiddet büyük bir insanlık suçudur. Asla kabul edilemez.” Gündem kadına şiddetten yanarken insanlar özellikle ünlülerden ses bekliyor ki kamuoyu oluşsun. O bakımdan açılış mesajı, kim ne dedi takibindeki izleyicinin gönlünü kazandı. Ekibe teşekkürler.

🔴 Yeni sezonun merak unsuru da ilk sahnelerden belli oldu: Azem hocamızı saç sakal karışmış, biraz daha yaşlanmış halde ve tekrar hapiste bulduk. “Yine kim ne yaptı da suç sana kaldı abim benim?” diye sormaya fırsat kalmadan Azem anılarını okumaya başladı ve günümüze ışınlandık. (Çocuklarını korumak için suça karıştığını ya da bir suçu üstlendiğini tahmin ediyoruz.)

🔴 Dizinin en duygusal sahneleri hep kavuşmalardan çıkıyor. Kasım ve Nergis’in (Yasemin Baştan, Güven Kıraç) manevi oğulları Cihan’la karşılaşma sahneleri, Cihan’la Nehir’in kardeş kavuşması hep akıllarımızda kalacak. Bu sezonun ilk kavuşması da Kasım ve manevi kızı Nehir’den geldi, yine gözler doldu.

🔴 Bölümün en duygusal sahnesinin genç Ayça’dan (Ülkü Hilal Çiftçi) gelmesiyse sürpriz oldu. Ayça hep Azem hocasını babası yerine koymuş, belli ki aile olma hayalleri kurmuştu. Kendi babasından hayır görmeyen Ayça, Azem kovulunca bir kez daha terk edilmiş hissetti. Piraye-Azem-Ayça üçlüsüyle vadedilen aile hissi dizinin en sevilen yanlarından.

🔴 İzlenimleri toparlarsak dizinin samimi tonunu ve karakterlerini pek özlemişiz. Azem’in her bölüm mutlaka sosyal medyaya düşen aforizmalarını da merakla bekliyoruz. Şu çetecilik muhabbetini de bıraksak tam olacak; inanın o kısımları hiç özlememişiz. Dizinin ağır temposu, bakışmalarla ve şarkılarla doldurulan sahneler, olayların neredeyse hiç ilerlememesi şeklindeki eleştirilerse ilk sezondan bu sezona aktarıldı.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Diziye adını veren ve ‘dağılan inci taneleri’ mecazını somutlaştıran inci kolye detayı ara ara gözümüze çarpıyordu. İlk sezonda çocuklarını bulmaya çalışan, yani taneleri toplamaya çalışan Azem çocukları bulmuştu, yani taneleri toplamıştı. Yeni sezondaki görev, bu kolyenin Nehir’e düğün hediyesi olarak verilmesi. Bu görevin başarılı geçmesi, Azem’in kendini Nehir’e affettirmesiyle sembolize belli ki.

🔴 Hoşumuza gitse de Azem’in neden su isterken bile aforizmalarla konuştuğuna anlam veremiyorduk. Cevap ilk sahnede gizli: Geçen sezon yazmaya başladığı ‘İnci Taneleri’ kitabını çoktan bitirmiş, üstüne ikinci kez hapse girmiş Azem, gelecekteki anılarını bize bu kitaptan okuyor. Dolayısıyla biz doğal hallerinde, doğal diyaloglarla konuşan karakterler izlemiyoruz aslında. Bir yazarın cümlelerini izliyoruz. Karakterlerin, özellikle ana karakterin ağdalı konuşması normal oluyor haliyle.

🔴 “Bir hikâyeyi tam olarak okumazsanız, onu doğru anlayamazsınız. Ama artık okumak için vaktimiz de yok, sabrımız da…” diyerek Piraye’yi (Selma Ergeç) yargısız infazla suçlayan Azem’in aslında izleyicilere seslendiğini gözden kaçırmadık. Hande’nin katili konusunda sabredin, diyor hocamız. Yılmaz Erdoğan Azem’in ‘İnci Taneleri’ kitabını gerçekten bastırıp katili orada açıklarsa şaşırmayız. “Cevabını öğrenmek için kitap okumak zorundasınız” şeklinde toplumsal mesaj verebilecek potansiyeli var sonuçta.

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım:  BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Sera Kutlubey, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Selim Erdoğan, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Bora Cengiz, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan, Gözde Gürkan, Gülenay Kalkan, (konuk) Bekir Aksoy.

İnci Taneleri: Bir sezon böyle mi bitmeliydi!