Yeni dalga İran sinemasının kurucularından Daryuş Mercui ve oyuncu eşi Vahideh Mohammadifar geçen ekim ayında evlerinde bıçaklanarak öldürülmüştü. Cinayet soruşturmasında bir kişi idam cezasına çarptırıldı.

İran sinemasının öncü yönetmenlerinden, yeni dalga İran sinemasının kurucularından Daryuş Mercui ve oyuncu eşi Vahideh Mohammadifar’ı bıçaklayarak öldürdüğünde takvimler Ekim ayını gösteriyordu.

Başkent Tahran yakınlarındaki Karaj’daki evlerinde öldürülen çiftin cinayet soruşturmasında katil olduğu belirlenen bir kişi tutuklandıktan sonra idam cezasına çarptırıldı. Soruşturma kapsamında dört kişinin tutuklandıktan sonra olayı itiraf ettikleri de açıklandı.

BBC’nin İran yargısının Mizan adlı internet sitesini kaynak göstererek aldığı habere göre mahkeme katili İslam’ın “kısas” olarak bilinen ceza kanununa uygun olarak ölüm cezasına çarptırdı. AFP’nin aktardığına göre katil daha önce yönetmen Mehrjui için çalışmıştı ve aralarındaki ekonomik problemlerden dolayı çifte kin duyuyordu.

1939 doğumlu yönetmen 1970’lerin başında İran’ın esas olarak gerçekçiliğe odaklanan yeni dalga filminin kurucularındandı.

Yönetmenin 14 Ekim 2023’te öldürülmesinin ardından yapılan ilk soruşturmada çiftin Tahran’ın 30 kilometre batısındaki Kajarj’daki evlerinde öldürüldüğü ve cansız bedenlerini kızları Mona Mercui’nin bulduğu açıklanmıştı. Hem Mercui’nin hem de eşi Mohammadifar’in boyunlarında bıçak yaraları tespit edilmişti. Mohammadifar’ın son haftalarda sosyal medyadan ölüm tehdidi aldığı, bu konuda şikayette bulunduğu açıklanmıştı.

Mizan’a göre hüküm giymiş tüm mahkumlar için verilen kararlar kesin değil ve Yargıtay’da temyiz edilebilir.

İran sinemasının Godard’ı yönetmen Mercui öldürüldü