Alman sanatçı Sophia Süßmilch son sergisinin ülkesindeki sağ görüşlü politikacılar tarafından hedef gösterilmesinin ardından ölüm tehditleri aldığını açıkladı. Sanatçıya yönelik tepkilerin nedeni ise tanıdık: "Aile kurumuna zarar verebilir!"

Siyasetçilerin, sanatçıları eserleri ve söylemleri nedeniyle hedef göstermesi maalesef aşina olmadığımız bir durum değil. Öyle ki durum sanatçının nefret söylemlerine maruz bırakılmasına, etkinliklerin iptal edilmesine işlerinin engellenmesine ve hatta tehdit edilmesine kadar varabiliyor.

Türkiye’de sık sık bu durumun örneklerine rastlasak da bugün vereceğimiz örnek Almanya’dan.

Olayın kahramanı ise Alman sanatçı Sophia Süßmilch. Kendisi heykeller, performanslar, tekstil parçaları, videolardan oluşan bir sergiyle izleyicilerin karşısına çıktı. Sergide ‘Üç Küçük Domuz’ masalından ilham alan fotoğraflar da yer alıyor. Ayrıca bu fotoğraflara paralel olarak Süßmilch’in yazdığı ve çocukları avlayan ve aynı zamanda bu çocukları midelerinin içinde korumaya çalışan yamyamların bakış açısından söylenen sözlerden oluşan bir performans da serginin bir parçası.

Sanatçı Sophia Süßmilch ölüm tehditleri aldığını açıkladı.

Performansı ve sanatçının çalışmalarını anlatan sergi metni ise Almanya’da başlayan tartışmaların esasa nedeni: “Peri masalları iyi ile kötü arasında net bir ayrım yapar. Ama bu sergi bunun o kadar basit olmadığını gösteriyor. Neyin iyi ve doğru olduğuna gerçekte kim karar verir?”

Buraya kadar her şey olağan görünse de Almanya’daki merkez sağ görüşlü siyasetçileri öfkelendiren cümleler sergide yer alan eserlerden biriyle ilgili açıklamada şu sözlerdi: “(Bu) Rahimleri olan insanların” sadece “doğum makineleri” olmayı reddettiği bir durumla ilgili bir soruşturmadır.”

Bu açıklamadan sonra performansın ve ilgili sergisinin “aile içi şiddet, kürtaj ve çocuksuzluk gibi güçlü duyguları ve anıları kışkırtabilecek konular” ile ilgili olduğu ve serginin 16 yaşın altındaki çocuklar için uygun olmadığı yönünde açıklamalar yapıldı.  Müzede benzer temalara odaklanan daha geniş bir dizi programın parçası olan gösteri, merkez sağ bir parti olan Almanya Hristiyan Demokrat Birliği’nin bazı üyeleri tarafından kınandı.

Almanya Genç Birlik Federal Yönetim Kurulu’ndan  Marius Keite serginin rahatsız edici tasvirlerin sanat kisvesi altında halka açık bir şekilde gösterilmesinden” rahatsız olduğunu söyledi.

Bunun üzerine bir başka Alman yayını Süßmilch’in yanıt olarak ölüm tehditleri almaya başladığını açıkladı. Habere göre sanatçı bir Alman radyo programında CDU politikacılarının çocuk taşıyabilen insanlar için bedensel özerklikle mücadele ettiği için performansının yasaklanması çağrısında bulunduğunu söyledi, ölüm tehditleri aldığını anlattı.

Erzurum Kitap Fuarı’nda belediyenin sansür girişimi tepkilerle engellendi