İstanbul Opera Festivali başlıyor. 14. yaşını kutlayan festivailn bu akşam gerçekleşecek açılışında sevilen aryalar AKM'de seslendirilecek. 22 Haziran'a kadar devam edecek festivalde 'Saraydan Kız Kaçırma', 'Aida', 'La Traviata' ve 'Andrea Chenier' operaları sahnelenecek.

İstanbul için şimdi opera zamanı. 14. Uluslararası İstanbul Opera Festivali başlıyor. Bu akşam Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenecek olan Gala Konseri ile festival kapılarını açıyor. Festival, tamamı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinliklerle 22 Haziran’a kadar devam edecek. Bu büyük buluşmada konserlerin yanı sıra operanın başyapıtları da sanatseverlerle buluşacak.

İstanbul aryalarla yankılanacak

İstanbul Opera Festivali’nin bu akşam düzenlenecek gala konserinde uluslararası kariyere sahip soprano Burcu Uyar, mezzosoprano Perihan Asude Karayavuz, tenor Efe Kışlalı ve bas Burak Bilgili’nin solist olarak sahne alacak. Konserde Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, George Bizet, Georg Friedrich Handel ve Gioacchino Rossini’nin klasikleşmiş operalarından aryalar seslendirilecek.

İstanbul Opera Festivali’nin geleneği yeniden AKM’de

İstanbul Opera Festivali’nin vazgeçilmezleri arasında yer alan Wolfgang Amadeus Mozart’ın ünlü opera eseri ‘Saraydan Kız Kaçırma’ bu yıl da sanatseverlerle buluşuyor. 12 ve 13 Haziran tarihlerinde sahnelenecek olan ‘Saraydan Kız Kaçırma’yı Caner Akın sahneleyecek. Türk-Osmanlı kültür, sanatı etkisiyle 16. yüzyılda Batı Avrupa’da ortaya çıkan Turquerie akımının örneklerinden biri olan eserde Wolfgang Amadeus Mozart’ın Mehter Marşı ritimlerini kullanmıştı.

Prömiyerini 1782 yılıında Viyana’da yapan operayı sanatseverlerle İstanbul Devlet Opera ve Balesi buluşturacak. Eserdekş aryaları seslendirecek olan solistler Ufuk Toker Belmonte rolünü, Kenan Dağaşan ve Umut Tingür Osmin rolünü, Ceren Aydın ve Evren Işık Yasemin Konstanze rolünü, Ayşenur Ayyıldız Haksoy ve Ecem A. Yazoğlu Blond rolünü, Serkan Bodur ve Berk Dalkılıç Pedrillo rolünü, Selim Borak Selim Paşa rolünü, Yusuf Eren Maden ve Ali Ada Peker ise çocuk rolünü dönüşümlü olarak canlandıracak. Eserin koreografisinde Tan Sağtürk imzası var.

İzmir Devlet Opera Balesi’nden ‘La Traviata’

İzmir Devlet Opera Balesi ise festival kapsamında Giuseppe Verdi’nin başyapıtı La Traviata eseriyle AKM’ye konuk oluyor. Alexandre Dumas’nın ‘Kamelyalı Kadın’ romanından operaya uyarlanan ‘La Traviata’ ilk kez 1853 yılında Venedik’te sahnelenmişti. 15 Haziran’da sahnelenecek oyunda Violetta’yı Eylem Demirhan Duru, Alfredo Germont’u Levent Gündüz, Giorgio Germont’u Cengiz Sayın, Flora’yı Melisa Özdemir, Annina’yı Eda Çapanoğlu, Gastone’yi Burak Dabakoğlu, Marki’yi Cihan Özmen, Baron’u Nejad Beğde, doktoru Christopher Gagliardo, komisyoneri Başak Ünal, Giuseppe’yi ise Muzaffer Soydan yorumlayacak. Ünlü rejisör Carlos Vilan’ın sahneye koyduğu eserde, Orhan Öner Özcan yönetimindeki İzmir Devlet Opera ve Balesi Korosu da sahnede olacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden ‘Andrea Chenier’

İtalyan besteci Umberto Giordano’nun önemli eserlerinden ‘Andrea Chenier’ operası 18 Haziran’da Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Rejisörlüğünü ve dramaturjisini Recep Ayyılmaz’ın üstlendiği eserde, Fransız İhtilali sırasında idealleri uğruna genç yaşta ölüme mahkum edilen şair Andrea Chenier’in kısa yaşam öyküsü döneme uygun dekor ve kostümlerle anlatılıyor.

Dünya sahnelerinde pek çok opera evinde sahneye çıkan ünlü İtalyan tenor Ivan Defabiani’nin Chenier’i canlandıracağı eserde, Kamil Kaplan Carlo Gerard, Seda Aracı Ayazlı Maddalena de Coigny, Ferda Yetişer Bersi, Selva Erdener La Contessa di Coigny, Emin Özdemir Fileville, Emre Uluocak Mathieu, Haser Tek Abbe, Mehmet Kavil Incredible, Yiğitcan Tatlıoğlu Roucher, Kemal Badem Schmidt, H. Zeliha Tunçyürek Vecchia, E. Kaan Çelikcan Fouquier, Batuhan Karatay Dumas ve Mahir Kat ‘Il Maestro di Casa’ rolünü canlandıracak. Koreografisi Özge Ay’a ait eserde Raoul Grüneis yönetimindeki Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ile Maurizio Preziosi yönetimindeki Ankara Devlet Opera ve Balesi Korosu da sahnede olacak.

https://youtube.com/watch?v=MewNJOLlGow

Festival ‘Aida’ ile sona eriyor

Festival, 22 Haziran’da Ankara ve İstanbul Devlet Opera ve Balesinin birlikte sahneleyeceği, İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin ‘Aida’ operası ile sona erecek. Ünlü İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin sahneye koyduğu eserde, İbrahim Yazıcı yönetimindeki İDOB Orkestrası ile Paolo Villa yönetimindeki Ankara Devlet Opera ve Balesi Korosu sanatçılara eşlik edecek. Eserde Evren Ekşi Aida, Efe Kışlalı Radames, Jaklin Çarkçı Amneris, Murat Güney Amonasro, Gökhan Ürben Ramfis, Göktuğ Alpyaşar Il Re Delle’Egitto, Serkan Bodur Un Messaggero, Ayşenur Ayyıldız Haksoy Sacerdotessa rollerinde seyirci karşısında olacak.

Klasik müzikte kuralları değiştiren kadın: Anne-Sophie Mutter