1400 metre yükseklikteki mağarada, 7 derece sıcaklıkta olgunlaştırılan ve 8 ay burada kalan mavi peynir Cabrales, düzenlenen açık artırmada rekor fiyata alıcı buldu. 2.2 kilogramlık tekerleği, açık artırmada 30 bin euroya satılan peynirin kilogramı 400 bin liraya denk geliyor.

İspanya’nın Asturias bölgesinin önemli peyniri Cabrales, açık artırmada rekor fiyata satılarak dünyanın en pahalı peyniri unvanını kazandı. 

Mavi peynir, Cabrales üreticisine en iyi cabrales peyniri ödülünü de kazandırırken, ailesine ait Los Puertos fabrikası için bu peyniri üreten Guillermo Pendas, konuya ilişkin, “İyi bir peynirimiz olduğunu biliyorduk ama kazanmanın çok zor olduğunu da biliyorduk” dedi.

Los Puertos fabrikasının sahibi olan Pendas’ın annesi Rosa Vada, ürettikleri peynirin 1400 metre yüksekteki bir mağarada, 7 derece sıcaklıkta olgunlaştırıldığını ve 8 ay burada beklediğini söyledi.

Açık artırmada, 2.2 kilogramlık bir tekeri 30 bin euroya satılan Cabrales’in kilosu bu durumda 400 bin liraya denk geliyor.

Peyniri alan, Asturias’taki El Llagar de Colloto adlı restoranın sahibi Ivan Suarez oldu. Suarez bu fiyatı ödemesindeki motivasyonunu toprağa olan tutkusu ve peynir üreticilerinin emeğini takdir etmek olarak belirtti.

Cabrales’in normal fiyatı kilo başına 35-40 euro. Peynir, çiğ inek sütü ya da inek, koyun ve keçi sütü karışımı kullanılarak yapılıyor. Picos de Europa milli parkındaki Cabrales bölgesindeki mağaralarda olgunlaşıyor. Olgunlaşan peynirler mağaralardan yürüyerek dağdan aşağıya indiriliyor.

Bir önceki Dünya Rekoru da 2019 yılında yine Suarez tarafından satın alınan bir peynir için ödenen meblağ olmuştu. O dönem ödenen para 20.500 euro olmuştu.

Burger King’e ‘Reklamdakinden küçük burger veriyorsunuz’ davası