Bursa'nın İznik ilçesinde 10 yıl önce, göl kıyısının 20 metre açığında 1,5-2 metre derinlikte bulunan bazilikada başlatılan su altı arkeolojik kazı ve araştırmaları devam ediyor.

Hıristiyanlık tarihinde büyük öneme sahip İznik’te birkaç yıl önce önemli bir yapı gün yüzüne çıkarılmıştı. Bölgedeki deprem nedeniyle 10. yüzyılda sulara gömülen tarihi bazilikanın kalıntılarına ulaşılmıştı. 2015’te ortaya çıkarılan buluntu gündemde uzun süre yer bulmuştu. 11 asır önce harabeye dönüşen bazilikada arkeolojik çalışmalar devam ediyor.

Müze yerine karşılama merkezi

Kazının bilimsel danışmanı BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin İznik Gölü Bazilikal Kilisesi’nde 2015’ten bu zamana kadar yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kazı alanındaki toplantıda Prof. Dr. Şahin kazı ve su altı araştırmalarında elde edilen bulguları sunumla anlattı.

Sular altında kalan bazilika 2015’te keşfedilmişti.

Prof. Dr. Mustafa Şahin 2025 yılının İznik Gölü Bazilikal Kilisesi için önemli olduğunu belirterek şunları kaydetti: “2025 yılı I. Ekümenik Konsil’in toplandığı 325 yılının 1700’üncü yılı. Bu tür rakamlar Batılılar için çok önemli. Bazilika ile ilgili çekilen belgesel de dünyada ilgi gördü. 2025’i İznik açısından iyi değerlendirebilirsek İznik turizmi için çok önemli bir fırsat yakalayacağız. Müze değil de karşılama merkezi gibi daha derli toplu bir alan yapılması girişimlerimiz devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yıl burada güzel bir karşılama merkezi yapılır, insanların hizmetine sunulur.”

Prof. Dr. Mustafa Şahin sunumunun ardından kilise kalıntısının olduğu alanı vatandaşlara gezdirerek su altı kazı çalışmalarının nasıl yapıldığı konusunda bilgi verdi. İznik Gölü’nde suyun çekilmesi nedeniyle batık bazilika kalıntısının büyük bölümünün görünür hale geldiği gözlendi.

Türkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

Arkeoloji dünyası şaşkın, Aydın’daki keşfi konuşuyor

Tarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye’nin en genç bağışçısı