İspanyol oyuncu Javier Bardem ülkesindeki San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nde ödül alırken Gazze'yi unutmadı. Oyuncu İsrail'i "insanlığa karşı savaş suçları işlemekle" eleştirdi, müzakere çağrısı yaptı.

İspanya’nın en ünlü oyuncularından Javier Bardem ülkenin önemli sinema etkinliklerinden San Sebastian Uluslararası Film Festivali’ndeydi. Oscar ödüllü oyuncu festivalde Donostia Ödülü’ne layık görüldü ve bir basın toplantısına katıldı.

Bardem konuşmasında Gazze’ye saldırılarından dolayı İsrail’i ve ona destek veren ülkeleri eleştirdi. Bardem “İsrail tarihinin en radikal hükümeti insanlığa karşı savaş suçları işliyor. Hamas’ın acımasız saldırıları Filistin halkının maruz kaldığı ağır cezayı haklı çıkaramaz. Çatışmanın sona erdirilmesi için İsrail Başbakanı  Netanyahu ve Hamas’ın dışarıda bırakıldığı başka aktörlerle müzakereler yapılmalıdır” dedi.

‘Konuşma zorunluluğumuz ve sorumluluğumuz var’

ABD, Almanya ve İngiltere’ye “İsrail’e koşulsuz desteğinizi bırakın” çağrısı yapan oyuncu “Toplum olarak bu tür saldırıların karşısında pasif kalamayız. Hepimiz orada olup bitenlerin mağduruyuz ve bu suçları söyleme zorunluluğumuz ve sorumluluğumuz var. Toplum İsrail’e yönelik eleştirinin antisemitizmle, Hamas’a yönelik eleştirinin ise İslamofobi ile hiçbir ilgisinin olmadığını anlamaya başlıyor” değerlendirmesi yaptı.

Donostia Ödülü’ne geçen yıl layık görülen ancak o dönemde ABD’deki sinema sanatçılarının grevine destek verdiğinden ödülünü bugün alabilen Bardem “dünyada tüm yaşananları görüp kutlama yapmanın mümkün olmadığını” dile getirdi. Bardem’in bu sözleri salondaki gazeteciler ve diğr katılımcılarca alkışlandı.

Fransa’daki fotoğraf yarışmasında ödüller Gazze fotoğraflarına