Onlarca müzeye evsahipliği yapan Londra bunlara bir yenisini ekliyor. Çağdaş sanat konusunda Tate Modern'in artık bir rakibi var. Moco Museum kapılarını ziyaretçilere açtı. Özel bir girişim olan müzenin Barcelona ve Amsterdam'da da şubeleri var.

National Gallery, British Museum, Victoria & Albert Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi, Tate Modern ve daha nicesi. Dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından birini barındıran Londra yeni bir müzeye evsahipliği yapmaya başladı. Kentin merkezindeki Marble Arch’ta kapılarını ziyaretçilere açan Moco Museum, çağdaş sanat alanında Tate Modern’in rakibi olacak. Jeff Koons, Yayoi Kusama ve Banksy’nin eserlerinin sergilendiği müze 11 Eylül’de performans sanatçı Marina Abramoviç’in İyileştirici Frekans başlıklı bir çalışmasına da evsahipliği yapacak.

Abramoviç’in 12 eseri sergide

11 Eylül 2024 – 9 Mart 2025 tarihleri arasında Marina Abramoviç’in İyileştirici Frekans başlıklı sergisine evsahipliği yapacak Moco Museum’da bu kapsamda anatçının düşünme, bağlantı ve etkileşimi teşvik etmek amacıyla tasarladığı 12 eseri yer alacak.

Marble Arch’taki üç katlı 19. yüzyıldan kalma bir binada açılan Moco Museum’un aynı isimde Barcelona ve Amsterdam’da da şubeleri bulunuyor bulunuyor. Tate Modern kadar geniş bir alana yayılmasa da içinde bulundurduğu koleksiyonuyla kendisini iddialı bir yerde konumlandırmaya çalışan müze Lionel ve Kim Logchies’in özel bir girişimi. Amsterdam ve Barcelona’daki şubeleri yılda ortalama birer milyon ziyaretçi çeken Moco, iki kentte farklı bilet politikaları uyguluyor. Barclona’da 15 Euro olan giriş fiyatı Amsterdam’da 21 Euro.

Müzeye giriş 840 TL

Müzenin odak noktası Banksy, Stik ve Kaws gibi isimlerin eserlerinin sergilendiği pop, sokak sanatı, grafiti ve NFT’ler gibi görünüyor. Moco’nun web sitesinde Basquiat, Andy Warhol, Jeff Koons ve Kusama gibi büyük isimlerin eserlerinin de sergilendiği belirtiliyor. Ancak koleksiyondaki eserlere dair bir bilgi yok. Belli ki müze, ziyaretçilerin bizzat gidip görmesi taraftarı. Müzeye giriş 20 Pound yani 840 TL.

Türkiye’nin güncel sanatını dünyaya tanıtan SAHA Serra Yentürk’e emanet