Kosova’nın Prizren kentindeki Nafız Gürcüali Türk Tiyatrosu uzun yıllardır faaliyette. Mühendis, diş hekimi, öğretmen, psikolog ve yönetmen gibi çeşitli mesleklerden tiyatro tutkunlarını buluşturan bu topluluk, oyunlarını Prizren’deki sahnelerin tadilatta olması veya tiyatroya uygun olmaması nedeniyle şehrin tarihi Lumbardhi Sineması’nın holünde sergiliyor. Kosova Türk Tiyatrosu, resmi kayıtlara göre 1930’lu yıllarda Karagöz ve Hacivat gösterileri ve orta oyunların sahnelenmesiyle çalışmalarına başlamış ve özellikle de 1980’li yıllarda altın çağını yaşamıştı.
Kosova’da alternatif bir sahe oluşturma fikriyle yola çıkıldı
Son olarak Polonyalı yazar Slawomir Mrozek tarafından kaleme alınan ‘Açık Denizde’ adlı oyunu sahneye taşıyan yönetmen Kamer Şimşek ve oyuncular, çalışmaları, tiyatro tutkuları, karşılaştıkları zorluklar ve beklentileriyle ilgili konuştu. Trakya Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu Kamer Şimşek, Kabare Kabare’yi şehirde alternatif bir sahne oluşturma fikriyle kurduklarını söyledi.
Bugüne kadar yaklaşık 10 oyuncunun katılımıyla dört oyun sahnelediklerini belirten Kamer Şimşek, “Kabare Kabare, dört yıl önce bir arkadaş topluluğunda ‘Beraber tiyatro hakkında bir şeyler yapabilir miyiz, alternatif bir sahne kurabilir miyiz, tiyatroyu tiyatro sahnesinden dışarı çıkarıp farklı mekanlarda da oyunlar sergileyebilir miyiz?’ fikriyle doğdu. Bu da dört yıldır devam ediyor” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu Amir Abdula, ekibin, profesyonel alanlarında çalışmalarına devam ettiğini aynı zamanda Türk tiyatrosunun yaşaması için tiyatroya emek verdiğini anlattı. İleride çalışmalarını daha profesyonel bir alana taşımayı düşündüklerini dile getiren Abdula, “Şu an biz hep başka yerlerde, boş olan yerlerde oynuyoruz. Kendi yerimizin olmasını istiyoruz ya da prova yapabileceğimiz bir alanın olmasını istiyoruz” dedi.